Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Holandski startup predstavio automobil kojeg pokreće sunčeva energija

Holandski startup Lightyear predstavio je svoj ‘Lightyear One’, automobil na solarni pogon.

Tako uz klasični priključak za punjenje na struju, ovo vozilo na krovu ima solarne panele putem kojih u sat vremena proizvodi dovoljno struje za prelazak 12 kilometara.

Iako se na prvi pogled ovo čini neznatno, ako se uzme u obzir da automobili tokom dana na parkiralištima provedu i više sati, konačna proizvodnja će biti i više nego dovoljna za prosječnu dnevnu vožnju po gradu, piše CNN.

– Tokom ljetnih mjeseci u Holandiji gotovo da ga nećete morati priključiti na struju – objašnjava Lex Hoefsloot, direktor Lightyeara.

Iz kompanije poručuju kako baterija može skladištiti energiju dovoljnu za oko 725 kilometara vožnje, te da solarne ploče rade čak i dok je automobil u pokretu, što znači da se po sunčanom danu dio utrošene energije odmah nadoknađuje. Tokom dugih vožnji, energija iz sunca može povećati kapacitet baterije za oko 80 kilometara.

I dok sa serijskom proizvodnjom kreću 2021. godine, narudžbe za ovo neobično vozilo već su i sada krenule. Tako cijena rezervacije Lightyear One iznosi 119.000 eura, dok će zainteresovani kupci u konačnici za vozilo trebati izdvojiti 150.000 eura. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,