Petak, 4. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Greške koje najčešće pravimo pri kupovini polovnog automobila, a mogu nas mnogo koštati

Kupnja automobila vjerovatno je jedna od najzahtjevnijih kupovina koje u životu morate obaviti.

Nakon što ste teško mukom uspjeli skupiti poveći iznos za kupovinu budućeg limenog ljubimca, pred vama je još teži izbor – koji odabrati?

Istraživanje vjerovatno započinjete na internetu, a tamo vas odmah na početku čekaju ozbiljni izazovi. Naime, trgovci u pokušaju da privuku vašu pažnju, a samim time i da skrenu pozornost s nedostataka na njihovim vozilima, pokušavaju (naglašavamo, pokušavaju) biti originalni pa to izgleda ovako: ”Sportski, a elegantan”, ”Novi model, a već rabljeni”, ”Dva ekrana i kino programa” ili ”Od opreme ne možeš vrata zatvorit”.

Naravno da to sve zvuči simpatično, ali vam sigurno ne pomaže u izboru automobila. Zato uvijek imajte na umu da postoji velika mogućnost da ćete bolje proći kod trgovaca koji cijeli proces kupovine automobila shvaćaju ozbiljno, nego kod onih koji svojim šarmom i duhovitošću uljepšavaju cijelu situaciju.

Uz to, pokušajte izbjeći i najčešće greške koje radimo pri odabiru automobila.

 • Zaboravljamo čemu je auto namijenjen

  Prva stvar koju morate napraviti prije kupovine automobila jest odrediti čemu vaš novi auto treba služiti. Tražite li porodični auto u koji morate staviti dvije sjedalice za klince? Jeste li sanjivi milenijalac koji mašta o autu bez krova i putovanjima obalom? Možda ste penzioner koji želi čvrst i pouzdan automobil, koji će vam služiti za kraća putovanja? Sukladno svom životnom stilu trebate odabrati i budući auto. Nakon toga možete suziti izbor prema vrsti automobila. Hoće li to biti terenac, sportski automobil, kabriolet, hatchback ili karavan?

  Kad je riječ o kupovini automobila s obzirom na motor, mnogi misle da je ekonomičnije kupiti dizel i to je u jednu ruku istina. Međutim, ako ste osoba koja auto koristi samo kako bi se kretala po gradu, onda je bolje obratiti pažnju na benzince. Isto tako, ako idete na uglavnom kratka putovanja, dizel vjerovatno nije za vas, jer se dizelski motori moraju redovno voziti kako bi se spalila čađa koja se skuplja u DPF-u, odnosno filter čestici. Ako to ne radite, čađa može blokirati DPF pa ćete završiti s velikim računom za popravak.

 • Vodimo se izrekom ”što jeftinije, to bolje”

  Biti štedljiv ne znači samo štedjeti novac, nego ga i mudro trošiti. To također znači da neke stvari mogu djelovati povoljno u trenutku kupovine, ali vas dugoročno mogu koštati puno više. Jedna je od tih stvari i kupovina automobila. Ako se pripremate za kupovinu auta, imajte na umu činjenicu da je riječ o ulaganju u nešto što ćete gotovo svakodnevno koristiti i da nije ”mala stvar” pa je u tom slučaju traženje najjeftinije opcije možda i najgora ideja. Sigurno ste barem jednom vidjeli oglas za auto koji je djelovao fantastično i pomislili ste: to je to! Našli ste svoj auto iz snova. Međutim, u stvarnom svijetu, ako nešto djeluje nerealno dobro, onda to vjerovatno i jest.

 • Nerijetko od komšija ili prijatelja čujemo da je pri kupovini polovnog automobila prošao jako povoljno, a nekoliko mjeseci kasnije taj isti komšija kupuje novi dio za auto jer sa starim nešto nije u redu i tako opet iznova. Kupiti auto koji na prvu djeluje povoljno i očuvano je vjerovatno najveća greška koju možete napraviti pri kupovini automobila jer ćete u bližoj budućnosti na taj auto potrošiti veliki iznos kako biste ga popravili zato što će uvijek neki dio štekati i tako ćete upasti u začarani krug kupnje novih djelova jer stari svako malo otkazuju.

  Pridajemo (pre)veliku pozornost izgledu 

  Zaljubljivanje u određeni model ili boju automobila može vam stvoriti samo probleme jer vas pri njegovoj kupovini emocije nikako ne bi smjele voditi. Na taj način isključujete sve ostale automobile koji bi vjerovatno bili daleko bolji izbor za novac koji imate, ali vi u glavi imate tačno određen dizajn i boju koju želite. To je u redu ako imate veći iznos na raspolaganju i kupujete novi auto, ali kad je riječ o kupovini polovnih auta takvo vam razmišljanje može zadati velike muke. Iako je estetika nešto što treba igrati ulogu pri kupovini auta, ne bi vam smjela biti visoko na ljestvici prioriteta.

 • Ne obraćamo pažnju na detalje

  Prilikom kupovine polovnog automobila uglavnom obraćamo pozornost na glavne detalje: godište automobila, je li izgreban, jesu li sjedišta poderana, kakav je motor, rade li svjetla, koliko je kilometara prošao i slično.

  Međutim postoji još detalja koje trebate uzeti u obzir:

  Je li auto ikada bio razbijen? 

  Iako prodavač tvrdi da nije, vi svejedno obratite pažnju na boju auta i stakla jer ako je riječ o novim staklima, velika je vjerovatnost da su mijenjana zbog sudara.

  Je li motor svježe opran? 

  Ako imate auto koji normalno funkcioniše i odgovara karakteristikama u oglasu, biste li išli prati motor prije prodaje? Naime, riječ je o triku kojim se prodavači služe kako bi na taj način zamaskirali dotrajalost motora jer kad je opran teže se otkrivaju mane usisnog i ispušnog sistema.

 • Ima li nove gume? 

  Nove se gume znaju stavljati onda kad su prethodne gume nepravilno izlizane ili se njima želi prikriti stanje podvozja.

  Je li svježe lakiran? 

  Svježe lakiran auto može kriti oštećenja, ogrebotine i udubljenja nastala nakon sudara ili može biti trik kojim se prikriva hrđa na autu.

  Kakva je servisna knjižica?

  Servisna je knjižica nešto poput osobne iskaznice auta. Iz nje možete saznati ključne podatke o realnom stanju auta, a ako je prodavač nema, to je znak za uzbunu. Pritom imajte na umu da je u zadnje vrijeme ”skidanje kilometara” česta varka koju prodavači rade kako bi prikrili stvarnu kilometražu i time skuplje prodali svoj auto. Zato kupujte automobile kod kojih možete vidjeti servisnu historiju jer je to jedini dokaz da kilometri nisu skidani.

  Na kraju, pri kupovini automobila također imajte na umu činjenicu da nakon sedam dana možete shvatiti da to nije auto koji vi želite pa je u tom slučaju dobro birati trgovca koji vam omogućuje raskidanje sklopljenog ugovora u roku od 14 dana i vraćanje iznosa koji ste platili. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,