Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Geneva Motor Show: U središtu mali SUV automobili i skupi sportski modeli (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Mali porodični SUV automobili i moćni sportski automobili za bogate su velike stvari na ovogodišnjem ženevskom međunarodnom sajmu automobila (Geneva International Motor Show). Ekološki električni i hibridni automobili ne toliko – zahvaljujući jeftinijem plinu i ograničenom trajanju baterija.

Analitičari kažu je ovaj show više u potrazi za hit vozilima od novih tehnologija, jer proizvođači automobila pokušavaju povećati prodaju kako se Evropa polako oporavlja od dužničke krize.

Registracija novih automobila u 28-članoj Evropskoj uniji povećana je 5,6 posto, na 12,5 miliona primjerka prošle godine, ali i dalje daleko ispod svog vrhunca od oko 16 miliona u 2007. Visoka nezaposlenost i slab rast još okreću leđa industriji, uprkos, 17 uzastopnih mjeseci povećanja prodaje.
A tu su i događanja u Rusiji, koja vode u recesiju nakon oštrog pada rublje.

S druge strane, skupi novi luksuzni i sportski automobili su tu da zadovolje potražnju kupaca oporavljene ekonomije SAD i Kine.

Mali SUV automobili i auta slična SUV-u poznata kao crossover postali su vruća roba za autoindustriju gladnu rasta. Kategorija će dobiti još dosta novih vozila u Ženevi.

Renault će ponuditi Kadjar, crossover u verzijama s pogonom na dva ili četiri kotača, dok Honda zamagljuje granice između automobila i hatchbacka sa svojim novim HR-V, mameći kupce zvučnom izolacijom koja smanjuje buku na cesti i tri različita načina za konfiguriranje unutrašnjosti. Skuplji, Infiniti QX30 pokazuje svoj koncept s ugljičnim vlaknima opremljenim velikim 21-inčnim kotačima. Koncepti tragaju za onim što kompaniju može voditi u budućnost.

Mali SUV automobili su iste dužine kao i kompaktni ili manji srednji automobili, ali imaju prizemniju visinu i off-road mogućnosti kao što su nosači zaštite blatobrana i donje strane.

Visokocjenovni sportski automobili i luksuzna vozila će biti izložena u izobilju. Audi pokazuje novu verziju svog R8 s motorom sa 10-cilindarskim pogonom 610 KS i ubrzanjem od 0-100 kph (0-62 mph) za samo 3,2 sekundi. Nudi se po cijeni od 165.000 € (185.000 $) za osnovnu verziju, 187.000 € (202.000 $) za jaču verziju, a naći će se u prodaji u Evropi ovog ljeta.

Za one strastvenije ima više izbora, McLaren 675LT nudi 0-100 kph u 2,9 sekundi i 0-200 kph u 7,9 sekundi, na putu do najveće brzine od 330 kph (205 mph). Motor pokreće 675 konjskih snaga pod standardnom KS metrikom. Cijena će biti oko 345.000 $ kad auto bude pušten u prodaju kasnije ove godine, iako je američka verzija već rasprodana.

Ferrari se želi pridružiti sa svojim 488 GTB, kojeg pokreće turbo motor sa osam cilindara.

Na ultra-luksuznom tržištu, Daimler AG-a Mercedes-Benz ima Maybach Pullman, produženu verziju svoje visoke S-klase. Dug je 6,5 metara (21 stopa) i omogućuje ljudima udobno sjedenje sa leđa sa particijom električnog prozora koji ih razdvaja od vozača. Početna cijena je 500.000 eura (560.000 $).

Električni modeli i hibridi nisu više toliko na glasu. Oni još pristižu, pa je Mercedes predstavio plug-in hibrid verziju svoje limuzine C-klase. Problem je što se klasa još još ne prodaje dobro. Samo 75,331 električnih i hibrida je prodano u EU prošle godine. To je više za 37 posto, ali njihov ograničen domet i veći troškovi znače malu potražnju osim kod zaljubljenika u okoliš.

“Imate niske cijene plina u ovom trenutku, a e-mobilnost je u vrlo teškoj fazi razvoja“, rekao je Stefan Bratzel stručnjak na Univerzitetu primijenjenih nauka u Bergisch Gladbachu.

Prodaja električnih automobila uzima zalet, rekao je, a raspon baterija će se proširiti sa oko 150 kilometara na 400-500 km. Međutim, mora biti više stanica za punjenje. To bi se moglo dogoditi – ali ne i ove godine.

Jedno od BMW-ovih novih vozila je 2-Series Gran Tourer, porodično vozilo sa sedam sjedišta koje nešto odudara od tvrtkinih moćnih limuzina i SUV vozila. Analitičari kažu da su luksuzni proizvođači automobila orijentisani ka kategorijama sa umjerenim cijenama u potrazi za više prihoda od prodaje. Osnovna verzija košta 26,950 € (30.000 $) u Njemačkoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,