Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Genesis elektrificirao limuzinu G80

Preuzmite sliku

Hyundaiev luksuzni podbrend Genesis u uzlaznoj je putanji.

Hyundai se uopšte ne šali, pa ne treba da čudi da su u prvoj godini (2018.) prodali 10.000 vozila, a samo tri godine kasnije čak pet puta više zahvaljujući SUV modelima GV70 i GV80.

Gama se lagano širi i popunjava, a nakon uspostavljanja hijerarhije unikatnih modela, sad su došli do tačke modernizacije postojećih modela. Limuzinski G80, kao tipični rival Mercedesove E klase, do sada se prodavao u verzijama sa SUS motorima, ali je od nedavno ažuriran u električnu izvedbu sve kako bi držao priključak za naprednom električnom E klasom EQE.

Dostupan isključivo u jednoj razini opreme, nazvanoj Luxury, G80 ima preporučenu maloprodajnu cijenu od oko 55,000 eura. Kupci ga mogu dodatno specificirati raznim opcijama, kao što su bio nappa kožna sjedišta, solarni krov i karakteristikom koju bi svako EV vozilo trebalo da ima ”vehicle to load”, odnosno da može napajati razne eksterne uređaje koji se pune na kućnu utičnicu snage do 3.6 kW, uključujući i druga vozila.

 • Koristeći konfiguraciju s dva motora, sa kombinovanom snagom od 365 KS, elektrificirani G80 ima domet od 517 km prema WLTP ciklusu. Baterija od 87,2 kWh može se napuniti od 10 do 80% u samo 21 minutu na 350 kW priključku. Varijanta sa gore spomenutim solarnim krovom može dodati više od 1000 km dometa tokom jedne godine.

  Elektrificirani G80 označava važan korak u Genesisovoj predanosti isporučivanju potpuno električnog rangea vozila do 2025. Kombinujući vrhunski dizajn robne marke i luksuz bez premca s vrhunskim električnim pogonskim sklopom i inovativnim karakteristikama, električni G80 stvoren je kako bi kupcima pružio nesmetan prelaz na vlasništvo EV-a. Ovo je također drugi od tri EV modela koje će Genesis lansirati 2022., pridruživši se manjem i povoljnijem GV60 kao i nadolazećem SUV-u GV70.

  Dostupan u jednoj od 15 završnih boja eksterijera, uključujući sjajne, metalik i mat nijanse, kao i četiri teme boja za interijer, od kojih su tri dvobojne varijacije, električni G80 nudi se sa listom kvalitetne i bogate standardne opreme. Kao prvo, uključen je 14,5-inčni ekran osjetljiv na dodir infotainment sistema, kao i 12,3-inčna digitalna ploča s instrumentima. Zanimljivo, Korejci ne škrtare ni u premium segemetu, te audio sa 17 zvučnika, koji potpisuje Lexicon, budući kupci neće morati dodatno plaćati.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,