Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Francuska: Renault najavio ukidanje 15.000 radnih mjesta širom svijeta

Preuzmite sliku

Popularno

Francuski proizvođač automobila Renault u petak je najavio ukidanje 15.000 radnih mjesta širom svijeta kao dio plana smanjenja troškova za dvije milijarde eura tokom tri godine, jer je kompanija zapala u probleme zbog smanjenja prodaje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Renaulta su kazali da će u Francuskoj biti ukinuto gotovo 4.600 radnih mjesta, a u ostatku svijeta više od 10.000. Globalni kapacitet grupacije biće revidiran sa četiri miliona vozila u 2019. na 3,3 miliona do 2024. godine, pojasnili su iz kompanije

“Teškoće s kojima se grupacija susreće, velika kriza sa kojom se suočava automobilska industrija i hitnost ekološke tranzicije su sve imperativi koji pokreću kompaniju da ubrza svoju transformaciju“, ističe se u saopštenju.

Jean-Dominique Senard, predsjednik Upravnog odbora Renaulta, rekao je na konferenciji za novinare da je “svaka odluka, svako smanjenje troškova dugo analizirano uzimajući u obzir zaposlene“. Senard je naglasio i da neće biti otpuštanja, jer kompanija pokreće razgovore sa sindikatima o planu.

“Renault će koristiti mjere prekvalifikacije, unutrašnje mobilnosti i dobrovoljnog odlaska, da bi pronašao rješenja za sve ljude koji bi mogli biti pogođeni. Renaultovo rukovodstvo je uvjereno da je to ispravna odluka. Kriza izazvana pandemijom COVID-19 samo je pojačala hitnost ovog plana“, rekao je Senard.

Grupacija koja zapošljava 180.000 radnika širom svijeta, najavila je obustavu planiranih projekata povećanja kapaciteta u Maroku i Rumuniji. Također, razmatra se prilagođavanje proizvodnih kapaciteta u Rusiji, najavljena je i obustava automobilskih aktivnosti marke Renault u Kini.

Renault je u krizu izaazvanu koronavirusom krizu ušao u lošem stanju, jer je njegov savez s Nissanom i Mitsubishijem, koji je jedan glavnih svjetskih automobilistički igrač, pogođen hapšenjem dugogodišnjeg izvršnog direktora Carlosa Ghosna 2018. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,