Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ferrari SF90 i Rimac Nevera stali na crtu: Hrvatska ima najbrži automobil na svijetu

Preuzmite sliku

Prošle sedmice su najutjecajniji svjetski Youtuberi boravili su Pagu i u okolici Zadra na poziv Rimca gdje su dobili priliku testirati danas predstavljenu Rimac Neveru, između ostalog i na vrućem asfaltu Zemunika kod Zadra.

  • Mat Watson s kanala Carwow tako je postavio na YouTube video utrke ubrzanja s Matom Rimcem gdje su na crtu novoj Neveri stavili magični talijanski hibridni hiper automobil Ferrari SF90 Stradale s pogonom na sve točkove, kojeg pokreće 4,0-litreni twin-turbo stroj potpomognut trima elektromotorima (dvama smještenim na prednjoj osovini i jednim između benzinca i kutije 8-stupanjskog mjenjača s dvije spojke) za ukupnih 1000 KS i 800 Nm. Masa: 1770 kg.

    S druge stane, kako kaže Mat u videu, ništa se ne može usporediti s potpuno električnim hrvatskom hiper automobilom Rimac Nevera od 1914 KS i 2360 Nm od 2150 kg koji ide “kao da sutra ne postoji”.

    Odrađeni su start iz stajanja te leteći start i u oba je slučaja Nevera pokazala koliko je moćan hiper automobil u odnosu na uobičajeni. Usto, izmjerena vrijednost vremena prolaska “četvrtine milje” Nevere iznosi 8,62 sekundi što je zasad neslužbeni svjetski rekord za serijske automobile! Pogledajte video…

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje