Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evidentirano nekoliko pokušaja krađe vozila u TK: Zaštita spriječila kradljivce!

Preuzmite sliku

Kradljivci automobila ne miruju, na području TK posljednjih dana evidentirano je nekoliko pokušaja, koji su na sreću vlasnika automobila rezultirali bezuspješnom misijom.

Za prvih 6 mjeseci ove godine evidentirano 32 otuđenja putničkih motornih vozila na području TK, dok je u istom periodu 2019. godine bilo evidentirano 50 otuđenja, što je za 18 vozila odnosno 36% manje.

U posljednjih nekoliko dana evidentirano je nekoliko pokušaja otuđenja automobila.

Nakon što su kradljivci uspješno prevazišli prvi korak te pristupili unutrašnjosti vozila, dočekala ih je nerješiva enigma Meta System zaštite koju na sreću vlasnika nisu uspjeli savladati, pa su automobili ostali nepomaknuti.

U prilogu su fotografije automobila koje su u proteklih nekoliko dana kradljivci pokušali otuđiti:

Kako zaštititi i sebe i vozilo?

Dakle, gotovo neizostavan detalj u kalkulaciji finalne cijene je ugradnja dodatnog sigurnosnog sistema. Ovaj dodatni trošak zaobilazi samo neke od proizvođača vozila, što zbog nepoželjnosti brenda, što zbog sofisticiranosti fabrički integrisane zaštite. Na tržištu je dostupan širok dijapazon rješenja i alternativa koje bi mogle sačuvati vozilo u vlasništvu, ali je nužno istaći da se iza rješenja upakovanog u brend i marketinšku buku krije svega nekoliko tehnologija koje su presudne za efikasnost i učinkovitog sistema. Prema djelovanju, odnosno kontrolisanom onesposobljavanju, sigurnosni sistemi se u osnovi dijele na mehaničke i elektronske, a česti su slučajevi objedinjavanja tehnologija u jednom proizvodu ili kombinovanoj ugradnji.

 • Mehaničke zaštite

  Mehaničke zaštite funkcionišu po principu fizičkog blokiranja osnovnih komponenti za pokretanja vozila iz stanja mirovanja. U varijacijama oblika i proizvođača montiraju se na polugu mjenjača brzina, i na sistem upravljača uz ,opet, različite tačke djelovanja. Najpopularniji i istovremeno najučinkovitiji oblik mehaničke imobilizacije vozila je sistem koji se ugrađuje na vratilo volana sa jedinstvenom bravom za potpuno zaključavanje upravljačkog sistema. Brava je blindirana sa fabrički integrisanim cilindrom kojem je gotovo nemoguć pristup. Jedini ovlašteni zastupnik i serviser za prodaju i ugradnju autosigurnosnih sistema META SYSTEM na području Bosne i Hercegovine je MetaSystem d.o.o. Tuzla.

 • Kada su u pitanju mehaničke blokade, prijatelji iz Meta Systema posebno izdvajaju Mehaničku blokadu volana META LOCK i blokadue JOY LOCK kao jedno od najbezbjednijih rješenja.

  Cjelokupnu ponudu mehaničke zaštite i najkvalitetnijeg autosigurnosng sistema možete pogledati OVDJE.

 • Elektronske zaštite

  Elektronski sigurnosni sisitemi svoj rad zasnivaju na kontrolisanju rada komponenti na vozilu koje će onesposobiti ulazak u vozilo i njegovo pokretanje bez autorizacije. U ovoj kategoriji su najpopularniji alarmni sistemi, koji osim očigledne funkcije zvučnog upozorenja nude višestruke blokade elektronskih komponenti, a mogu biti potpomognuti modulima za daljinsku dojavu, GPS praćenje, odnosno biti integrisani u dodatne sigurnosne sisteme.

  Na tržištu su još dostupni takozvani srkriveni prekidači, čija je funkcija fizičko prekidanje impulsa za pokretanje vozila. Ovo je primitivan i prilično jeftin oblik zaštite koji se često instalira kao sekundarna opcija uz postojeću sigurnosnu stavku. Kolikogod prekidač bio dobro sakriven, vodovi elektroinstalacije počinju na elektroničkim komponentama čije su pozicije dobro poznate kradljivcima vozila, tako da je ovaj vid zaštite često prevaziđen i neefikasan posebno kada su u pitanju vozila novije proizvodnje.

 • Dostupni su takozvani beskontaktni imobilajzeri bazirani na RFID tehnologiji koji rade na istom principu kao i skriveni prekidači, s tim da se na skrovitoj lokaciji ne nalazi fizički prekidač već sofisticirani čitač koji u kontaktu sa privjeskom kod vlasnika šalje signal i deblokira elektro vod. Jedna od najefikasnijih, istovremeno najpovoljnijih opcija dodatnog sigurnosnog sistema je relociranje dijagnostičkog konektora (OBD-a), odnosno, izmjena rasporeda vodova instalacije za uspostavljanje komunikacije sa centralnom elektronikom vozila. Opširnije OVDJE.

  Većina standardnih sistema protiv krađe ne štite unutrašnjost vozila, stvarajući time provalnicima priliku za krađu raznih privatnih stvari (radio, mobitel, lične stvari, itd…). Provalnici mogu pokušati onesposobiti tvornički ugrađen alarmni uređaj bez da budu ometani. Dok će sa ugrađenim alarmnim sistemom svaki pokušaj deaktiviranja biti onemogućen. Sirena i zvučnik alarma se aktiviraju prije svakog pokušaja provale, tako će provalnici izgubiti dragocjeno vrijeme u pokušaju da ih neutraliziraju. U META SYSTEM ponudi možete pronaći alarmne uređaje i META SYSTEM imobilizere za putnička vozila i motocikle uz 3 godine garancije!

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje