Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Elon Musk: Do kraja 2020. Tesla će proizvesti potpuno autonomno vozilo

Preuzmite sliku

Elon Musk, ekscentrični vlasnik Tesle, rekao je u četvrtak da će taj proizvođač električnih automobila do kraja godine proizvesti potpuno autonomno vozilo, koje će voziti bez vozača.

Poduzetnik je ovih godina u više navrata davao smjele prognoze obećavši isprva potpuno autonomno vozilo u 2018., ali je poslije pomaknuo rok na početak 2020.

“Sasvim sam siguran da ćemo vrlo brzo, još ove godine, dosegnuti peti stepen autonomne vožnje, koja je u načelu potpuno samostalna vožnja”, rekao je Musk u videoporuci u prilici otvorenja Međunarodne konferencije o umjetnoj inteligenciji (WAIC) u Šangaju.

Teslini auti već dijelom autonomni

Pet je skupina samovozećih automobila, ovisno o njihovom stepenu autonomije. Peti stepen jesu potpuno autonomni automobili koji mogu voziti bez vozača bilo kojom cestom.

Teslini automobili su već dijelom autonomni, ali analitičari misle da proizvodnja potpuno autonomnih vozila nailazi na znatne pravne i regulatorne prepreke.

Kompanija Tesla je prošle sedmice na burzi dosegnula najvišu vrijednost od svih poduzeća u automobilskom sektoru, premašivši Toyotu, iako Muskova kompanija prodaje puno manje automobila od japanskog konkurenta.

Teslina vrijednost na njujorškoj burzi premašila je 224 milijarde dolara. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,