Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Električni Ferrari će zvučati odlično

Preuzmite sliku

Zaljubljenici u supersportske automobile kao najveće nedostatke električnog pogona ističu dvije stvari: domet i nedostatak zvuka.

Kada je u pitanju zvuk, ovo je posebno važno za proizvođače automobila kojima je zvuk (motora, izduva…) jedan od najjačih aduta. Među njima je i Ferrari, koji bi u “nemom” izdanju definitivno izgubio imidž koji sada ima.

Međutim, Ferrari ima odgovor, odnosno rješenje. Budući električni modeli ovog proizvođača mogli bi da zadrže svoj prepoznatljivi zvuk zahvaljujući sistemu koji stoji iza patenta “drumsko vozilo opremljeno uređajem za reprodukciju zvuka koji se može povezati sa električnim motorom”.

Pritom se ne misli na zvuk italijanskog inženjerskog dragulja, već na potpuno novu melodija zasnovana na nauci.

Naime, Ferrari želi da pojača zvuk elektromotora, posebno onih iz zadnjeg dijela automobila, a sudeći po patentnim crtežima, jedan zvučnik se nalazi pored zadnje osovine.

Pri tome, nije jasno da li će se prenositi zvuk elektromotora ili nečeg drugo iz pogonskog sistema.

Ostale patentne skice pokazuju rezultate testiranja koji ukazuju na to da se zvuci generišu na osnovu brzine obrtanja motora.

Kako CarBuzz saznaje, analizom različitih zvukova, cilj je da se postigne adrenalinski zvučni pejzaž koji je, osim toga, takođe dovoljno informativan za vozača.

Sve u svemu, riječ je o veoma složenom sistemu čiji je cilj, kako kažu u Ferrariju, da obezbijedi odgovarajući zvuk koji je neizostavan dio zadovoljstva u vožnji.

“Zvuk motora daje vozačima trenutnu povratnu informaciju o vozilu i šta treba da se uradi da bi se postigle željene performanse”. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,