Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Električni automobil Xiaomi primijećen na ulicama Kine

Preuzmite sliku

Popularno

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi navodno radi na dva modela električnih vozila, od kojih je jedan već viđen na ulici.

Prema izvještaju, prvi Xiaomijev model biće žestoka konkurencija Teslinom modelu 3. Riječ je o limuzini srednje veličine kodnog naziva Modena.

Xiaomijev drugi proizvodni automobil, kodnog naziva Le Mans, bit će pušten u prodaju 2025. godine. Bazirat će se na istoj platformi kao Modena, ali će imati tri motora.

  • Xiaomi navodno razmatra verziju modela sa početnom cijenom od 36.000 do 41.000 eura i drugu varijantu sa početnom cijenom od oko 48.000 eura.

    Xiaomi navodno planira gradnju tvornice električnih automobila u Pekingu, koja će se graditi u dvije faze i nuditi kapacitete prvo za 150.000, a zatim i za 300.000 električnih automobila godišnje.

    Prema izvještaju Car News China u novembru, Xiaomi Grupa je prošle godine investirala u nekoliko kompanija koje se bave pametnim električnim vozilima. Za Lei Jun se takođe kaže da ima cilj da na kraju isporuči više od 10 miliona automobila godišnje.

    Prijavljeno je da proizvođač već testira Modenu. Ova verzija će biti opremljena Nvidijinim Orin X čipom, sa LiDAR-om i algoritmima koje je razvio sam Xiaomi, piše cnevpost.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje