Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ekstremno zanemarivanje: Šta se događa s motorom kada ne promijenite ulje 60.000 kilometara?

Preuzmite sliku

Većina proizvođača automobila predlaže intervale izmjene ulja od 6 do 12 mjeseci, ili nakon prijeđenih 10.000 do 15.000 km

Dok se česte izmjene ulja u vozilima s pogonom na unutarnje izgaranje smatraju rutinskim, postoje slučajevi ekstremnog zanemarivanja kod iznenađenih automehaničara. Videozapisi pokazuju užasno stanje ulja i motora nakon što vlasnici prekorače njihov životni ciklus za hiljade kilometara.

Većina proizvođača automobila predlaže intervale izmjene ulja od 6 do 12 mjeseci, ili nakon prijeđenih 10.000 do 15.000 kilometara. Nažalost, ovaj Seat Leon 1.8 TSI proveo je puno više vremena na cestama između servisa, što dokazuje stanje ulja u motoru. Španski kompaktni hatchback koji je blizak rođak Volkswagena Golfa došao je u radionicu sa “check-engine” lampicom, samo da bi pregled pokazao da vlasnik nije zamijenio ulje 60.000 kilometara.

Ova crna viskozna masa koja izgleda kao nekakav gusti sirup, davno je započela život kao svijetlo motorno mazivo. Ova vrsta ulja vjerojatno je uzrokovala štetu na motoru, koji je u ovom slučaju široko korišteni 1,8-litreni četverocilindraš VW grupe s turbom.

Jadni auto je u posljednjim pokušajima da spasi svoje umiruće srce pokušao upozoriti vozača lampicom “check-enginea”, šaljući grešku zbog neispravnosti varijatora bregastog vratila.

Video je izvorno objavio TikTok korisnik @cundo110, i uključen je u kompilaciju koju je na YouTube objavio kanal Just Rolled In. Ako mislite da se ova vrsta nezgoda događa samo u starim rabljenim vozilima, razmislite još jednom. U navedenom videu imamo priliku vidjeti isti slučaj zanemarivanja, ovaj put u Ford Mustangu Shelby GT500 prethodne generacije.

Vlasnik automobila došao je po novo kvačilo kada je mehaničar shvatio da ulje nije mijenjano 75.000 kilometara. Stanje ulja u 5,4-litrenom V8 bilo je loše kao što možete i očekivati. Video uključuje i neke druge zanimljive slučajeve poput Land Rovera Discovery Sporta kojem benzin puni spremnik rashladne tekućine umjesto spremnika benzina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,