Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Drednought 2050: Ratni brod budućnosti britanske kraljevske mornarice (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Kad je 1906. godine iz britanskog brodogradilišta u Portsmouthu porinut brod HMS Drednought, s razlogom se radilo o brodu koji je bio ponos kraljevske mornarice. Zbog svog inovativnog dizajna, HMS Drednought smatra se jednim od najznačajnijih ratnih brodova u istoriji.

Takva priča mogla bi se ponoviti, jer gledajući fotografije vodećih britanskih mornaričkih inženjera, novi Drednought 2050, ako ikada uđe u proizvodnju, mogao bi biti nova prekretnica u dizajnu i proizvodnji ratnih brodova.

Računalne animacije ratnog broda budućnosti kraljevske mornarice, predstavila je grupa vodećih britanskih mornaričkih stručnjaka, koji vjeruju da bi uz svu tehnologiju integriranu u ovim brodovima budućnosti, posada koja je potrebna za operaciju broda, mogla biti smanjena sa standardnih dvjesto mornara na tek pedeset.

Dizajn Drednoughta 2050, pokazuje i novi komandi most kojeg se ne bi posramio ni sam “Enterprise”, a koji omogućuje posadi bolju preglednost bojnog područja na udaljenostima koje su trenutno nezamislive. Ako ikada dođe do proizvodnje, brod bi koristio elektro-magnetne topove, kao i quadkoptere s laserskim naoružanjem za zaštitu broda, u kombinaciji s superbrzim torpedima koji postižu brzine veće i od 550 km/h. (macho.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje