Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate zašto kamioni imaju podignute točkove?

Preuzmite sliku

Vjerovatno ste nekada prolazili pored kamiona i videli da je cijela osovina, pa čak i dvije, u vazduhu, bez kontakta sa podlogom. Ne radi se o kvaru, već postoji razlog zašto vozači kamiona podižu svoje točkove.

Na putevima ćete često u vožnji primjetiti kamione sa podignutim točkovima, a mnogi od vas su se vjerovatno zapitali šta se tu događa. Ukratko, što više osovina kamion ima, može da ponese više tereta.

Ali kada je kamion prazan, nema baš smisla da se koriste sve osovine jer kamion postaje manje upravljiv, troši više goriva, a naravno, i potrošnja pneumatika je veća. Mijenjanje guma na kamionima nije jednostavan ni jeftin posao, pa mnogi vozači žele to da izbjegnu tako što će optimizovati rad svojih pneumatika.

Kako piše Revija HAK, zbog toga se podižu oni točkovi na kojima se ne odvija prenos snage i sam proces upravljanja. Kada je kamion prazan, podizanjem točkova masa se usmjerava na pogonsku osovinu i tako se poboljšava upravljivost kamiona, a smanjuje potrošnja goriva i pneumatika. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,