Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Čudo od automobila na struju za samo 4.500 eura (FOTO)

Pored relativno male autonomije u vožnji, trenutno najveća mana električnih automobila je njihova visoka cijena. Međutim, jedan kineski proizvođač, u saradnji sa američkim General Motorsom, ponudio je kupcima mali gradski auto na struju koji košta samo 4.500 eura.

Za razliku od luksuznih električnih modela kompanije Tesla, čija se cijena kreće od 35.000, pa do preko 100.000 dolara, Baojun E100 je znatno skromnije vozilo.

Nastao je u fabrici američko-kineske kompanije SAIC-GM-Wuling, a koncepcija ovog električnog modela inspirisan je Smartom ForTwo.

Automobil može da preveze dva putnika a za pogon koristi elektromotor od 40 ks i 110 Nm.

 • Uz pomoć ovog agregata, Baojun E110 razvija maksimalnih 100 km/h, a električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama čiji kapacitet je za sada nepoznat.

  Ipak, zna se da sa punim baterijama vozilo može da pređe do 155 km. Kada se potpuno isprazne, potrebno je 7,5 sati za njihovu dopunu.

 • Iako skromnih karakteristika i dimenzija, Baojun E110 opremljen je sistemom za elektronsku distribuciju sile kočenja (EBD), ABS-om, električnim servo uređajem na upravljaču, sistemom upozorenja na pojavu pješaka na putu, elektronskom parkirnom (ručnom) kočnicom, parking senzorima i ISOFIX sistemom za pričvršćivanje dječjeg sjedišta.

  Automobil se već u standardnoj verziji isporučuje sa multimedijalnim sistemom opremljenim sedmoničnim ekranom (koji se nalazi ispred vozača umjesto klasične instrument table) i Wi-Fi konekcijom.

 • Model sa skupljim paketom ima i poseban “touch-pad” na centralnoj konzoli, kao i beskontaktno otključavanje vrata.

  Baojun E110 se u Kini prodaje po cijeni od 35.800 juana, što je približno 4.500 eura. Poređenja radi, najjeftiniji Smart ForTwo sa električnim pogonom u Njemačkoj košta skoro 22.000 eura. (b92)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje