Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crni led: Nevidljivi ubica je velika opasnost za vozače

Preuzmite sliku

Popularno

Decembar je počeo, a sa njim dolazi hladnije vreme, pa često i mraz.

Noćne temperature su pale ispod nule čime je povećan rizik od leda koji se hvata za asfalt na kojem je teško kontrolisati automobil. Upravo taj sloj se zove crni led, a riječ je o izuzetno opasnoj pojavi jer se vrlo teško primjećuje.

Radi se o tankom, zaleđenom sloju na kolovozu koji se stvara nakon ledenih kiša ili ponovnog zaleđivanja snijega na kolovozu pri niskoj temperaturi.

Automobili čak i doprinose toj pojavi, jer „tople“ gume otapaju snijeg i led na asfaltu, ali se zatim ta voda ponovo brzo zaledi u vrlo tankom, često prozirnom sloju kada nema saobraćaja. Upravo zbog toga, posebnu pažnju treba obratiti na saobraćajnicama gdje nema previše vozila, prvenstveno tokom noći i u ranim jutarnjim satima kada je na putevima manji broj automobila.

Da li postoji rešenje za crni led, odnosno šta treba uraditi kada odjednom izgubite kontrolu nad vozilom i kada više ne postoji nikakvo prianjanje?

Kako piše Auto Klub, vrlo je bitno ostati smiren koliko god je to moguće i izbjegavati iznenadne i oštre manevre. Upravljač morate lagano da okrećete i vrlo lagano da dozirate kočnicu dok ne pređete zaleđenu površinu i dok se točkovi ponovo ne nađu u kontaktu sa asfaltom. Savjet je i da prebacite u nižu brzinu kako biste usporili automobil bez korištenja kočnica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,