Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Četiri najčešća kvara automobila tokom hladnog vremena

Preuzmite sliku

U situacijama kao što je ova koja nas je trenutno zadesila, kada se manje krećemo ograničeno, kao mjera prevencije od širenja korona virusa, pa još i Baba Marta riješi da “pokaže svoje zube”, logično je pretpostaviti da bi i tipični problemi koji se kod naših automobila javljaju u hladim mjesecima mogli ponovo da nas zadese.

A kvarovi na automobilima, naročito u ovako otežavajućim okolnostima, kada vam je zaista neophodno da negdje brzo odete i da se još brže vratite, zaista mogu da budu prava noćna mora za vozače.

Da biste takvu situaciju izbjegli ili je preduhitrili, trebalo bi da znate koja su četiri najčešća kvara koji se kod automobila javljaju po hladnom vremenu, kao i to kako možete da ih preduhitrite, prenosi Telegraf.rs.

1) Pregrijavanje

Pregrijavanje motora automobila je problem koji se javlja čak i kada je hladno. Ljeti pregrijavanje uzrokuju visoke temperature, dok se na minusu motorno ulje zgušnjava na niskim temperaturama. Zbog toga, ono otežano cirkuliše, što sprečava normalno funkcionisanje automobila. Zbog toga dolazi do pregrijavanja.

Kako da spriječite problem

Multiviskozno ulje se bolje prilagođava svim vremenskim uslovima. Posavjetujte se sa auto-mehaničarem kako biste utvrdili da li treba da promijenite ulje. Najvjerovatnije će vam biti preporučeno rijeđe ulje koje je bolje koristiti na niskim temperaturama.

2) Kvar akumulatora

Akumulatorima je pri nižim temperaturama teže da proizvode naelektrisanje, pa može da se desi da neće biti sposobni da stvore dovoljno energije da pokrenu vozilo prilikom paljenja.

Kako da spriječite problem

Provjerite voltažu svog akumulatora voltmetrom prije nego što temperature postanu previše niske ili neka to provjeri vaš auto-mehaničar. Da bi se auto neometano palio, potrebno je da akumulator ima napon otprilike između 12,40 i 12,75 volti. Ako živite u oblasti u kojoj su temperature veoma niske zimi, kupite akumulator koji je napravljen posebno za takve vremenske prilike.

3) Škripanje prilikom paljenja

Ako ste ostavili auto napolju u toku noći, može se desiti da motor neće da se pokrene i da čujete škripavi zvuk, kao i da para počne da izlazi ispod haube nedugo poslije paljenja. Svaka od ovih stvari može da znači da vam se hladnjak zamrznuo ili da je pukao, a njegova popravka može poprilično da košta.

Kako da spriječite problem

Parkirajte auto u zatvoreni prostor ukoliko je to moguće. Ovo će spriječiti da se tečnosti u vašem motoru smrznu i rašire. Osim toga, provjerite količinu antifriza prije nego što ostavite automobil. Prema savjetima nekih stručnjaka, najbolje je napraviti mješavinu od 50 posto vode i 50 posto antifriza, ali kako biste bili potpuno sigurni, najlakše vam je da se posavjetujete sa svojim auto-mehaničarem.

4) Ćelave ili nedovoljno napumpane gume

Zimi su vaše gume skoro konstantno na ledenom i klizavom putu dok vozite, zato treba posebno da brinete o njima. Šare na njima usmjeravaju snijeg i vodu i odbacuju ih, a da bi auto bio stabilan na klizavim površinama potrebno je da gume budu dovoljno naduvane. Ukoliko su gume ćelave i ispuhane, može doći do poteškoća u upravljaju i prilikom kočenja.

Kako da spriječite problem

Provjerite šare na gumama prije zime i to radite redovno kada ona nastupi. Važno je i da gume budu dovoljno napumpane, jer pritisak u njima može da opadne zbog niskih temperatura. Prilikom svakog drugog sipanja goriva na benzinskoj pumpi, provjerite i pritisak u gumama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,