Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Budućnost auto industrije: 3D hologrami stižu u naše automobile

Preuzmite sliku

I pored toga što informacije, kao što je npr. projekcija GPS pravca kretanja, “iskaču ispred nosa” proizvođač tvrdi da 3D displeji neće previše ometati vozača u vožnji

Inovativna hologramska 3D kontrolna tabla za automobile, koja za razliku od prethodnih sličnih ideja može da se koristi i bez specijalnih naočara, mogla bi da se nađe u novim automobilima već za dve godine, 2022.

Projekat nastao u saradnji njemačke kompanije Continental i kalifornijskog startapa Leia, koji se bavi razvojem naprednih displej tehnologija, vozaču omogućava da sva obavještenja dobija na nešto drugačiji način, za koji njegovi tvorci kažu da povećava brzinu “upijanja infomacija”, a samim tim i bezbjednost vožnje.

 • I pored toga što informacije, kao što je npr. projekcija GPS pravca kretanja, “iskaču ispred nosa” proizvođač tvrdi da 3D displeji neće previše ometati vozača u vožnji.

  Razlog tome je što 3D displeji ove komandne table budućnosti, u odnosu na prikazivanje 3D filmova, neće baš “iskakati”, ondnosno neće ići u dubinu više od 5 centimetara.

  Nove displeje odlikuje tzv. “difrakcijska” tehnologija pozadinskog svjetla, koja omogućava da podaci koji se ispisuju na kontrolnoj tabli budu vidljivi i kada svjetlo bije direktno u nju, prenosi Business Insider.

  Komandna tabla budućnosti prati trend razvoja autonomne vožnje, što je tehnologija čiji je razvoj već daleko odmakao sa posljednjim generacijama električnih automobila. Ona vozačima omogućava vozačima da u potpunosti skrenu pažnju sa puta i vožnje, dok automobil sve obavlja sam.

 • Kreatori hologramske 3D kontrolne table ističu da će u budućnosti, kada automobili postanu potpuno autonomni, displeji u kabini vozačima i putnicima nuditi mnogo više aktivnosti, što još uvijek nije moguće zbog smanjene bezbjednosti vožnje.

  Osim svih naprednih funkcija i mogućnosti koje nudi, pametna kontrolna tabla će pozdravljate vozača i saputnike, a moći čak i da vidi oni koji sjede pozadi. Sam displej će, navjerovatnije, imati mogućnost prikaza u 4K rezoluciji. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje