Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Brdska trka Malačka 2022: Armin Mujkanović jači u šahovskoj partiji iznad Kaštela

Preuzmite sliku

Staza Malačka je ovoga vikenda bila domaćin četvrte trke Prvenstva Hrvatske u brdskim trkama. Po 25. jubilarni put, Malačka je ugostila najbrže takmičare iz Hrvatske, Crne Gore i Mađarske, a klub domaćin je bio Splitski autoklub, matični klub Armina Mujkanovića.

Tuzlak je ove godine prešao u Prvenstvo Hrvatske gdje je već ostvario i jednu pobjedu te je uoči Malačke držao drugu poziciju u klasi 6A i četvrtu u grupi 6. Nakon maleroznog Skradina, Mujkanović je stigao na Malačku s daleko više optimizma.

  • Optimizam nije bio na visokoj razini nakon treninga. Tzv. „Performance factor“ je ove godine značajno promiješao karte i ne na najbolji način pomiješao vozače po klasama. Tako je Mujkanović i dalje imao značajan hendikep u odnosu na ostatak vozača u klasi. Osim značajno veće mase i manje snage u odnosu na konkurente, Mujkanović je i ovu trku vozio sa serijskim mjenjačem, a nada se da će barem za narednu biti spreman mjenjač te da će moći ponovo konkurisati za pobjede.

  • Ni nedjelja nije krenula na pravi način za Mujkanovića. Uz pobrojane probleme, Tuzlak je stigao do petog mjesta u klasi, a ispred njega su bila dvojica konkurenata s minimalnim razlikama u vremenu. Njih trojica su se poredala u tri desetinke i počela je prava „šahovska partija“ iznad Kaštela i svojevrsna igra živaca. U takvim situacijama, Mujkanovićevo iskustvo od preko dvije decenije bavljenja trkama je došlo do izražaja te je u drugoj vožnji ostvario čak dvije sekunde bolje vrijeme u odnosu na prvu i stigao do drugog mjesta u klasi, tik iza Stipe Medića u daleko jačem i bržem Volkswagen Golfu.

  • „Ovo je značajno poboljšanje u odnosu na prošli vikend. Naravno, nisam i dalje 100% sretan jer zapravo nisam u poziciji da se trkam i borim. Serijski mjenjač je najveći hendikep, ali ni Performance factor me nije pomilovao ove godine i „bačen“ sam u klasu s daleko jačim i bržim autima, ali bitno je doći na cilj i ne praviti greške. Šampionat je dug. Imao sam loš vikend u Skradinu i nisam smio sebi ponoviti još jedan takav. Malačku vozim prvi put i zadovoljan sam kako su stvari prošle. Nedjeljna trka je zaista pokazala da sam spreman za najteže borbe, a nadam se da će i pravi, dogbox mjenjač biti spreman do naredne trke koja je prvog vikenda u julu na Sljemenu.“, izjavio je Mujkanović za kraj.

  • Drugim mjestom na Malačkoj, Mujkanović se vratio na prvo mjesto u poretku klase 6A i drugo mjesto grupe 6.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje