Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

BMW predstavio automobil koji mijenja boje

Preuzmite sliku

BMW je predstavio prototip automobila koji govori kao ljudsko biće, mijenja boje poput kameleona da bi udovoljio raspoloženju vozača, i nema ekrane na kontrolnoj tabli.

Ovaj prototip-model je predstavljen na samom početku ove godine, a direktor BMW-a Oliver Zipse rekao je da će automobil početi da se proizvodi 2025. godine. BMW planira da lansira novu liniju električnih vozila, koje naziva Neue Klasse, ili nova klasa.

Zipse je istakao da se neće zadržati na tome da ovaj tip automobila bude poput izložbenog primjerka, već da će uz konkuretne cijene biti dio Neue Klasse i proizvodnja će biti ozbiljna, prenosi Reuters.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika koncepta bila je kontrolna tabla koja nije imala ekrane. Umjesto toga, kontrolna tabla ima jedan digitalni klizač koji kontroliše slike projektovane na vjetrobranu automobila. Na najvišem nivou, vjetrobran bi mogao da prikaže digitalni, virtuelni svijet umjesto stvarnosti gradskih ulica.

„Digitalno liderstvo nije u tome ko ima najveći ekran“, rekao je Zipse, aludirajući na Teslina vozila, čiji je ekran visoke rezolucije centralna karakteristika kontrole table.

BMW je takođe predstavio i najnoviju primjenu tehnologije E Ink. Automobil i Vision Dee imaju 240 odvojenih ćelija u boji koje se mogu mijenjati pojedinačno. U jednom trenutku, prototip je bio svijetlo zelene nijanse, pa tamno ljubičaste, pa crvene sa bijelim trkačkim prugama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,