Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Automobili koji osvajaju svijet: Sve ih je više

Preuzmite sliku

Popularno

Broj električnih automobila na putevima širom svijeta uzletio je na dva miliona u prošloj godini.

To je samo pet godina otkako je prvi sišao sa proizvodne linije, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Broj hibridnih električnih automobila (plug-in) i vozila na jonsko-litijumske baterije na svjetskim putevima porastao je za 60 odsto u odnosu na godinu dana ranije, prema izvještaju IEA “Globalne perspektive električnih vozila za 2017”.

Međutim, uprkos ubrzanom rastu, električna vozila i dalje čine tek 0,2 odsto ukupnih lakih vozila u svijetu, prenosi njujorška agencija “Bloomberg”.

“Kina je najveće tržište električnih automobila, u kojoj se proda više od 40 odsto od ukupno prodatih električnih vozila u svijetu i dva puta više od broja koji se proda u SAD”, navodi se u izveštaju IEA.

“Nesporno je da je na aktuelni uspon tržišta električcnih automobila uticala politika zaštite životne sredine”, dodaje se u izveštaju.

Program “Inicijativa za električna vozila”, koji je podržalo deset vlada, među kojima su Kina, Francuska, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, biće predstavljen sjutra, a imaće za cilj da do 2030. godine električni automobili, autobusi i kamioni, imaju tržišni udio od 30 odsto, poručuje IEA.

Indija, koja nije dio ove grupe, saopštila je prošlog mjeseca da će do kraja naredne decenije prodavati samo električna vozila, kako bi se izborila sa problemom prekomjernog zagađenja vazduha.

Kako bi se ograničio rast globalne temperature na ispod 2,0 stepena Celzijusova, što je dogovoreno Pariškim sporazumom za borbu protiv klimatskih promena, svijetu je potrebno 600 miliona električnih vozila do 2040. godine, prema procjenama IEA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje