Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Automobil koji ima skriveni adut: Čak i zahrđao vrijedi 50.000 eura

Preuzmite sliku

Popularno

Klasični Jaguar E-Type iz 1962, koji je posljednje dvije decenije proveo potpuno zapušten u jednoj garaži, mogao bi da dostigne na aukciji cijenu od čak 44.000 britanskih funti.

Jaguar E-Type se ubraja među najljepše oldtajmere, što na žalost ne može da se kaže za primjerak sa fotografija koji je na prvi pogled zreo za otpad.

Međutim, ovaj automobil ima jedan skriveni adut. Riječ je od rijetkom primjerku E-Type Series 1 Fixed Coupe, čija ekskluzivnost znatno podiže vrijednost vozilu.

  • Automobil je proizveden 1962. i registrovan u Britaniji. Originalno, bio je isporučen kupcu u plavoj boji, a prvi vlasnike ga je vozio gotovo 35 godina, prije nego što ga je prodao.

    Novi vlasnik je namjeravao da ga djelimično restarurira, ali to mu nikad nije pošlo za rukom. Tako je od 1997. ovaj E-Type trunuo zaboravljen, da bi tek nedvano bio otkriven u žalosnom stanju.

  • Ipak, aukcijska kuća koja će ga 2. aprila ponuditi na prodaju i Birminghamu tvrdi da je vozilo “u gotovo originalnom stanju”, aludirajući na to da su praktično svi dijelovi na njemu fabrički, što predstavlja dobru osnovu za buduću obnovu ovog rijetkog vozila. Uz auto u paketu idu i neki dijelovi koji su skinuti prilikom prvobitnog pokušaja restauracije.

    Procenjuje se da će automobil na aukciju postići cijenu između 38.000 i 44.000 funti (oko 50.000 eura). Možda se ova suma čini prevelikom, ali treba imati u vidu da očuvani primjerci Jaguara E-Type Series 1 vrijede preko 100.000 eura. (b92)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,