Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

120 godina evolucije: Pogledajte kako se mijenjao Mercedesov volan

Preuzmite sliku

Mercedes je u nešto više od dva i po minuta prikazao evoluciju jedne od najvažnijih komponenti svakog motornog vozila, volana.

Volani u modernim automobilima nisu tek puki upravljači, več sadrže i gomilu drugih komandi veoma bitnih za vožnju. Ali u samom začetku auto-industrije upravljač je izgledao sasvim drugačije – motorinim vozilima se upravljalo putem raznih poluga, da bi se kružni obuč pojavio pred sam kraj 19. vijeka, 1894. godine, prenosi B92.

Istorija Mercedesovog volana duga je 120 godina, a upravljač na vozilima ovog njemačkog proizvođača za to vrijeme je evoluirao u pravo tehnološko čudo:

1900. godina: Daimler predstavlja svoje prvo motorno vozilo koje je imalo klasičan volan, a riječ je o trkačkom automobilu “Phoenix”.

1902: Konstruktori u volan ugrađuju komande kojima se kontroliše rad motora.

1920-te: Volan dobija prstenastu komandu automobilske sirene

1949: Obruč na kome se nalazi komanda sirene počinje da se koristi i za aktiviranje pokazivača pravca.

1951: Ručica mjenjača nalazi svoje mjesto na stubu upravljača.

1959: Komanda sirene se premješta u središte volana, a sa strane se instalira ručica za žmigavce i promjenu svjetlosnog snopa farova.

1971: U skladu sa ergonomskim potrebama i povećanju bezbjednosti u vožnji, komande sirene se sele bliže obruču volana, kako bi vozač mogao da ih aktivira palčevima ne sklanjajući ruke sa upravljača.

1975: Mercedes uvodi komande tempomata na ručicu volana.

1981: U središte upravljača ugrađuje se vazdušni jastuk za vozača.

1998: Mercedesov volan postaje multifunkcionalan. Vozač pomoću dugmića na samom upravljaču može da kontroliše audio-uređaj, navigaciju ili da se javlja na telefon, bez skidanja ruku sa volana.

2000-te: U 21. vijeku dolazi do daljeg unapređenja volana, uz dodavanje novih funkcijskih komandi i poboljšanje ergonomije, da bi 2016. godine Mercedes predstavio multifinkcionalan upravljač sa komandama osjetljivim na dodir, umjesto klasičnih prekidača.

Najnovija tehnologija, koju je Mercedes predstavio u martu na modelu E klase za 2020, obuhvata senzore u volanu koji detektuju da li vozač drži ruke na upravljaču, što će biti od velikog značaja za nadolazeće sisteme poluautonomne vožnje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,