Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Indoneziji pronađena ekstremno rijetka vrsta albino orangutana (VIDEO)

Popularno

Iz fondacije za opstanak orangutana u Borneu priznaju da se za 25 godina postojanja nisu do sreli sa ovom vrstom orangutana. Pogledajte…

Rijetka vrsta albino orangutana je spasena početkom mjeseca iz sela u Indoneziji gde je držan u zatočeništvu. Petogodišnji organgutan, koji je pronađen u distriktu Kapuas Hulu u Borneu, brzo se oporavio i dobio nekoliko kilograma otkad je izašao iz zatočeništva.

Nakon pozivanja javnosti da učestvuje u davanju imena malom orangutanu, odlučeno je da će se orangutan zvati Alba što znači bijeli na latinskom i zora na španskom jeziku.

  • Fondacija za opstanak orangutana u Borneu se brine o skoro 500 primata, koji su kritično ugrožena vrsta i na korak od istrebljenja, ali iz fondacije napominju da se za 25 godina postojanja nisu susreli sa albino organugtanom.

    Međunarodna unija za zaštitu prirode procjenjuje da 104.000 orangutana živi na Borneu što je mnogo manji broj od 288.000 hiljada koliko ih je bilo 1973. godine. Iz unije smatraju da će broj do 2025. godine pasti na 47.000 zbog lova i deforestacije koja vodi ka gubitku staništa. (nationalgeographic.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,