Nedjelja, 9. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tri znaka da vam pas u potpunosti vjeruje

Vaš pas svojim će vam govorom tijela otkriti puno toga pa je razumijevanje značenja njegovih kretnji važno za izgradnju snažne povezanosti pune povjerenje. Iduća 3 znaka otkrivaju da vaš četveronožni prijatelj ima veliko povjerenje u vas, odnosno da vam u potpunosti vjeruje

1. Pas vam pokazuje svoj trbuh

Kada pas legne na leđa i izloži vam svoj trbuh to znači da vam u potpunosti vjeruje i da vam želi udovoljiti. Pomazite li njegov trbuh dok leži na leđima, psu će to biti znak da ste zadovoljni njegovim ponašanjem. Pokazivanje trbuha je instinktivna submisivna gesta kojom pas pokazuje da vjeruje dominantnom psu ili čovjeku da neće zloupotrijebiti njegovo povjerenje.

A kada je pas voljeni kućni ljubimac neće mu dugo trebati da shvati da pokazivanje trbuha vodi k ugodnom maženju istog.

2. Pas vam okreće leđa

Kada vam pas okrene leđa, to ne znači da vas ignorira nego da ima maksimalno povjerenje u vas. Vjeruje vam da mu nećete napraviti ništa nažao dok vas ne gleda i osjeća da se u vašem društvu može potpuno opustiti.

3. Pas vas često i dugo gleda u oči 

Japansko istraživanje dokazalo je da se gledanjem u oči produbljuje povezanost i povjerenje između psa i čovjeka. Ispitanici su 30 minuta gledali u oči svojim ljubimcima i tokom tog vremena povećala se razina “hormona ljubavi” oksitocina i kod ljudi i kod pasa. Poznato je da oksitocin pomaže majkama da se povežu sa svojim novorođenim bebama, a njegova razina raste kada smo u blizini nekoga koga volimo i kome vjerujemo.

Dakle, gledanjem u oči psi se žele još dublje povezati sa svojim vlasnicima što je definitivno znak povjerenja.  (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,