Ponedjeljak, 18. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prvi kit ubica koji je naučio da oponaša ljudski govor (VIDEO)

Wikie je za sada naučila da kaže nekoliko riječi, a u njenom vokabularu su: Amy, jedan, dva, tri, ali i zdravo i ćao.

Osim što su najveća bića na zemlji, kitovi su poznati i po vrlo razvijenim komunikacijskim vještinama koje različite jedinke, ali i cijela jata koriste za sporazumijevanje, a novi eksperiment pokazuje da kit ubica, poznat kao orka, može da oponaša i ljudski govor.

Naime, Wikie, ženka kita ubice, prva je pripadnica svoje vrste koja je naučila da imitira određene riječi iz ljudskog govora.

Wikie je naučila da kaže „zdravo“ (hello) i „doviđenja“ (bye, bye) imitirajući svog trenera u vodenom parku u Francuskoj. U svom repertoaru ljudskih riječi, Wikie zna još jednu – „Amy“, ime svoje učiteljice i trenera u parku.

Ova 14-godišnja orka živi u Marinlendu u francuskim Antibima, a riječi je naučila da izgovara kroz rupu za vazduh na leđima.

Ovaj poduhvat je tim veći kad se uzme u obzir da kitovi zbog evolucijskog prilagođavanja oglašavanja pod vodom imaju drugačije razvijene vokalne mogućnosti od ljudi.

Vokalna imitacija je odlika ljudskog govora, koja je uz druge kognitivne sposobnosti bila ključna za razvoj ljudske kulture, kaže Hose Abramson s univerziteta Komplutense u Madridu.

Orke u divljini žive u jatima od kojih svako ima svoj dijalekt, uključujući pozive koji su potpuno jedinstveni. Za neke od takozvanih „klikova“ čak se smatra da predstavljaju imena određenih jedinki.

Svaki put kada bi dobro ponovila zvuk, Wikie je za nagradu dobila ribu i tapšanje po glavi, dok je šest sudija ocjenjivalo u kojoj mjeri se njena imitacija poklapa s originalnim zvukom.

Naučnici uključeni u istraživanje su zaključili da je ovo možda samo dio njenih vokalnih mogućnosti, koje bi mogle biti i veće. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,