Subota, 23. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pet razloga zbog kojih psi kopaju rupe u zemlji

Popularno

Vlasnici i ljubitelji pasa sigurno su se više puta pitali zbog čega neki četvoronošci do iznemoglosti kopaju rupe u zemlji.

Ljudi koji žive u kućama znaju da ova aktivnost nije nimalo zabavna, jer psi znaju da prekopaju i cijelo dvorište, piše Pet magazin.

Ovo je pet najčešćih razloga zbog kojih psi to rade:

1. Zabava 

Šape pasa su “dizajnirane” za kopanje, pa je logično da će ih koristiti za to. Kopanje im je često samo zabava, iako mnogim vlasnicima to nije nimalo zabavno.

2. Oslobađanje stresa i prekraćivanje dosade 

Kopanje psima pomaže da izbace iz sebe višak energije i da se riješe dosade kada im vlasnik ne posvećuje dovoljno pažnje. Isto tako, kopanje može da bude znak stresa prouzrokovanog manjkom fizičke aktivnosti.

3. PsećI projekat 

Kopanje može da se smatra i psećim “uradi sam” projektom. On gradi svoju kućicu, mjesto u koje povremeno može da se povuče ako mu je hladno, vruće ili ako želi od nečega da se sakrije.

4. Plijen 

Ako u dvorištu imate krtice ili poljskog miša i psa koji se želi da se dokopa svog plijena, nemojte da se iznenadite ukoliko vaše dvorište postane puno rupa.

5. Bijeg iz dvorišta 

Psima dvorište nekada postane premalo i previše dosadno, pa žele da istraže svijet izvan njega. Neki psi iskopaju rupu kod ograde da bi izašli, pojeli nešto, pronašli novo društvo, a onda se vratili u svoj dom. (petmagazine.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,