Srijeda, 17. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovako izgleda izumiranje: Tužna fotografija zadnjeg nosoroga ove vrste na svijetu

Popularno

Fotografija zadnjeg sjevernog bijelog nosoroga na svijetu koja je nakon objavljivanja na Twitteru obišla cijeli svijet pokazuje tužnog Sudana. On je zadnji mužjak svoje vrste, no prestar je za razmnožavanje što znači da ovi nosorozi zauvijek nestaju s planeta Zemlje.

Biolog Daniel Schneider uslikao je Sudana na pješčanom podu njegovog obitavališta u Kenijskom konzervatoriju za divlje životinje Ol Pejeta, te objavio sliku na Twitteru s porukom: “Želiš li znati kako izgleda izumiranje vrste? Ovo je zadnji mužjak sjevernog bijelog nosoroga” i nastavio “Zadnji. Nikada više.”

Sudan je posljednji od svoje vrste, sjevernog bijelog nosoroga, koji je rođen davne 1973. a živi s dvije ženke koje su također nesposobne za prirodnu reprodukciju.

 • Nakon što su dva od posljednja tri sjeverna bijela nosoroga preminula, jedan u Češkoj, jedan u San Diegu, na Sudanu je ostao opstanak ove ugrožene vrste, no sad je i to nemoguće, jer je prestar da bi se razmnožavao.

  Konzervatorij je pokušavao pronaći načine kako prijeći tu prepreku, koristeći se najsuvremenijim metodama tehnologije u području razmnožavanja i ćelija.

  Ovakva vrsta nosoroga živi do 40 godina što znači da je Sudan već prešao svoju očekivanu životnu dob.

  Inače su njegovi preci obitavali na području centralne Afrike, a njihovo izumiranje započelo je krivolovom i brojnim građanskim ratovima u regiji, kažu iz Ol Pejeta. Konzervatorij je nedavno oboružao i zaštitare koji neprestano paze na tri posljednja primjerka ove životnije.

  Ovo je samo jedan od dokaza koliko ljudsko djelovanje, ne samo šteti, nego uništava planet.

  Sudan ima i Tinder profil

  Zaposlenici su starome Sudanu čak napravili i profil na mreži za upoznavanje novih ljudi, Tinder.

  “Ne želim biti previše izravan, ali sudbina moje vrste doslovce ovisi o meni”, piše u njegovom opisu profila, što je malo razveselilo ovu tužnu situaciju, no i pronijelo riječ o Sudanu diljem svijeta. (zdravakrava.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,