Ponedjeljak, 18. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Osam ostrva kojima gospodare životinje: Carstva mačaka, zmija, zmajeva (FOTO)

Predstavljamo vam 8 ostrva na kojima glavnu riječ imaju životinje.

1. Ostrvo zečeva, Japan

Na japanskom ostrvu Okunošima, koje je nekad bilo mjesto na kojem se proizvodilo hemijsko oružje, sada se nalazi oko 700 preslatkih zečeva. Psima i mačkama je zabranjen ulaz na ovo ostrvo, a o zečevima se staraju i posjetioci koji im ostavljaju hranu i otvorene flašice vode, budući da je voda na ostrvu zagađena.

 • 2. Svinjska plaža, Bahami

  Ukoliko primijetite da nešto čudno pliva prema vama u vodi na Big Mayor Keyu, ne brinite – nije ajkula, već vjerovatno svinja.

  Poznatije kao Svinjska plaža, Big Mayor Key je jedno nenaseljeno mjesto u pijesku u okrugu Eksume na Bahamima, na kojoj živi oko 20 svinja.

  3. Ostrvo majmuna, Liberija

  Napuštena medicinska istraživačka ustanova New York Blood Center koristila je  1970-ih godina koristila šimpanze u ispitivanju vakcina, a kad je zatvorena 2005. godine, preostalih 66 šimpanzi je oslobođeno na malom ostrvu koje je ubrzo nazvano Ostrvo majmuna. Ovo ostrvo je daleko od raja za šimpanze, budući da je u martu 2017. godine New York Blood Center prestao da plaća ljude koji su se brinuli o šimpanzama.

 • 4. Ostrvo mačaka, Tonavonda, New York

  Prije tri godine je saopšteno da je malo ostrvo blizu Bafala preplavljeno mačkama, a lokalno stanovništvo je potvrdilo da hiljade mačaka živi na ostrvu Tonavonda na 345.000 kvadratnih metara. Međutim, građani su to riješili tako što su mačke bukvalno odnijeli s ostrva. Mačići su dati na usvajanje, a odrasle mačke su sterilisane i kastrirane, pa vraćene na ostrvo da žive svoje živote.

  5. Ostrvo pacova, Aleutska ostrva, Aljaska

  Ovo ostrvo su kolonizovali pacovi kad se japanski brod nasukao u ovom predelu u kasnim 1700-im godinama. Od tada su pacovi pustošili milione morskih ptica koje nisu imalji prirodnu odbranu od napadača sa zemlje. Vladavina pacova je završena 2008. godine, kad se Američka služba za ribe i divlje vrste pridružila u borbi nekoliko agencija kako bi posuli otrov po ostrvu i iskorijenili ove invanzivne glodare. Do 2010. godine ostrvo je bilo oslobođeno i kasnije je preimenovano u Hawadax.

  6. Božićne krabe, Australija

  Božićno ostrvo je mala australijska teritorija u Indijskom okeanu, na kojem žive ljudi, ali najpoznatiji stanovnici su ipak Gecarcoidea natalis, crveni krabe (na 1 od 2.000 ljudi na Božićnom ostrvu dolazi 25.000 crvenih kraba), koje su dugačke 116 milimetara i imaju predivnu skarletnu nijansu.

  7. Ostrvo zmajeva, Indonezija

  Nacionalni park Komodo u Indoneziji je poznat po staništu opasnih komodo zmajeva, najvećih guštera na svijetu.

 • 8. Ostrvo zmija, Sao Paolo

  Ljudima se nikako ne preporučuje da kroče na malo ostrvo na obali Sao Paola Ilja de Keimada Grande i to iz veoma dobrog razloga: pejzaži su prepuni zmija ljutica Bathrops insularis, rijetke vrste zmija s predivnom zlatnom nijansom i smrtonosnim ugrizom.

  Legende kažu da se pet zmija nalazi po jednom kvadratnom metru na ovom ostrvu, ali neki biolozi smatraju da je razumnija procjena da se jedna zmija nalazi na jednom kvadratnom metru. (nationalgeographic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,