Srijeda, 17. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nevjerovatno otkriće: Ovce mogu da prepoznaju ljudska lica na fotografijama (VIDEO)

Popularno

Naučnici Univerziteta u Cambridgeu sproveli su studiju koja pokazuje da ovce prepoznaju lica na fotografijama, bilo da je reč o Baracku Obami, Emmi Watson ili njihovom čuvaru.

Ovce mogu da prepoznaju ljudska lica koja su već viđale na fotografijama i prije će odabrati sliku neke poznate nego nepoznate osobe, pokazalo je istraživanje naučnika s britanskog Cambridgea.

Prethodne studije su pokazale da ovce mogu prepoznati druge pripadnike vlastite vrste i ljude koje poznaju, poput svojih pastira bez bilo kakvog prethodnog uvježbavanja.

Britanski naučnici uspjeli su da ih uvježbaju pokazujući im fotografije lica na kompjuterskim monitorima u posebno opremljenom toru.

Na jednoj strani bila je nepoznata osoba, a na drugoj jedna od četiri poznate osobe. Ovca je nagrađena hranom kada bi odabrala fotografiju slavne osobe njuškom prekinuvši infracrveni zrak ispred pojedinog ekrana, koja bi oslobodila nagradu.

Naučnici su ih uvježbavali pokazujući im fotografije lica bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, glumca Jakea Gyllenhaala, glumice Emme Watson i BBC-jeve novinarke Fione Bruce.

Nakon vježbi, ovce su češće birale fotografije poznatih lica nego onih nepoznatih.

To je dokaz da ovce imaju slične sposobnosti prepoznavanja lica poput primata.

Ustanovivši da ovce uspješno prepoznaju osobe s fotografija, naučnici su im postavili nov zadatak. Željeli su da saznaju mogu li identifikovati iste osobe kad su im se fotografije prikazivane iz različitih uglova. Odgovor je bio pozitivan.

Glavna autorka studije, prof. Jenny Morton objasnila je da su “ona i kolege pokušali da ustanove da li je životinja sposobna da obradi dvodimenzionalni objekat kao osobu.”

Naučnici ističu da bi ovakvo proučavanje sposobnosti ovaca da prepoznaju lica moglo biti značajno u istraživanju Hantingtonove bolesti i drugih poremećaja ljudskog mozga. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,