Nedjelja, 9. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neobičan pacijent: Upoznajte prvu ženku rakuna kojoj je ugrađen pacemaker (VIDEO)

Jacky će bez sumnje u istoriji veterinarske medicine biti evidentirana kao “prvi i jedini rakun u svijetu sa ugrađenim srčanim elektrosimulatorom”, saopšteno je iz klinike za male životinje pri minhenskom Univerzitetu Ludvig Maksimilijan.

Šestomjesečna Jacky već dugo pati od čestih nesvjestica koje su posljedica srčane aritmije. Zbog toga njeno srce otkucava samo 60 puta u minutu, što je znatno manje od uobičajenih 200 otkucaja.

Iz tog razloga urađen joj je operativni zahvat kojim joj je ugrađen pacemaker. Operaciju je izvršio tim veterinara pri minhenskom Univerzitetu Ludvig Maksimilijan, a malena Jacky je nakon operacije istog dana otpuštena iz klinike na kućnu njegu.

Gerhard Ves, kardiolog koji je obavio operativni zahvat, kaže da je ranije obavio brojne ugradnje pacemakera na psima, ali nikada do sada na rakunu.

“Kao specijalista kardiolog za životinje, posebno sam sretan što mogu pomoći i nekim neobičnim životinjama koje stignu u našu kliniku”, izjavio je doktor. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,