Nedjelja, 17. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto svaka žena treba u kući imati kantarionovo ulje?

Gospina trava (kantarion) je jako cijenjena u narodu, jedan je od rijetkih lijekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje.

Njeno ulje posebno je poznato i cijenjeno. Ulje gospine trave bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomažu epitelizaciju kože. Koristi se za sve rane, a ono po čemu se još posebno izdvaja je liječenje kod ženskih bolesti.

Izvanredan je lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica.

Umočite tampon u ulje gospine trave i stavite neka stoji par sati. Ako osjećate da još uvijek postoji bol, ponovite postupak. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem.

U slučaju hirurškog tretmana raka dojke, kao i liječenju rana nakon završene operacije neki ljekari i preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u procesu zarastanja rane.

Razlog za ovakvu praksu je znanje o antikancerogenom djelovanju flavonoida (hiperin, kvercetin i rutin) – važnih sastojaka kantarionovog ulja.

Takođe, jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta.(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje