Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Začini za prirodnu detoksikaciju tijela

Preuzmite sliku

Popularno

Zbog velike zagađenosti hrane, zraka i  vode podložni smo utjecaju mnogih toksina.

Kako biste ojačali imunološki sistem i uklonili toksine pokušajte prirodno očistiti svoje tijelo biljkama. Postoje četiri biljke koje su jeftine, lako dostupne, a koje možete koristiti u detoksifikaciji tijela.

Origano

Ova biljka ima dugu medicinsku primjenu. Vrlo  je hranjiva, prepuna fitonutrijentima te pokazuje snažno antioksidativno svojstvo. Izvor je vitamina E i K, vlakana, željeza, mangana, kalcija i omega-3 masnih kiselina.

Postoje i znanstveni dokazi koji upućuju da origano utječe na smrt stanica, u ćelijama raka.
Osim toga origano pomaže održavanju zdravog dišnog sustava. Koristan je u borbi protiv jakih alergija, bronhitisa i prehlade. Ulje origana pokazalo je nevjerojatne rezultate u liječenju infekcija.

Ružmarin

Mediteran nam je podario mnogo dobrih stvari, a među njima i snažne prednosti ružmarina.  Ova  mirisna biljka koristi se u mnogim jelima te kozmetici.

Ružmarin ima prirodno antibakterijsko, protuupalno i antitumorsko djelovanje.

Ulje ružmarina pomaže jačanju imunološkog sustava, zaštiti središnjeg nervnog sistema, olakšanju boli u mišićima i zglobovima dok karnolska kiselina u ružmarinu šiti od senilne degeneracije i nastanka Alzheimerove bolesti. Također je vrlo učinkovit u smanjenju stresa.

Korijander

Jedna od najstarijih poznatih biljaka. Najčešće se koristi u meksičkim jelima. Sastojci korijandera omogućuju regulaciju razine glukoze u krvi, smanjenje lošeg holesterola. Osim toga ova moćna biljka djeluje antimikrobno, antibakterijski i protuupalo.

Peršun

Kao i ružmarin, peršun je prirodni  anti-kancerogen. Djeluje protuupalno i odličan je način za poboljšanje zdravlja srca, jačanje kosti i kontrolu šećera u krvi.

Kako pročistiti tijelo?

Upalite difuzor dok spavate, stavite hladnu vodu, dodajte dvije kapi svakog ulja uz dvije kapi ulja lavande za miris.

Uključite u vašu prehranu sedam dana zeleni smoothie s ružmarinom, korijandarom, origanom i peršunom.

U vodu dodajte nekoliko listića od svake biljke i ostavite 2 sata u frižideru. Dodajte nekoliko kriški limuna i konzumirajte hladno. U zimsko vrijeme može se konzumirati toplo uz malo meda. (finirecepti.net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,