Petak, 27. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tri rečenice koje nikada ne biste trebali reći svome doktoru

Pacijent bi prema svom doktoru trebao biti potpuno iskren kako bi tačna dijagnoza mogla biti postavljena. Međutim, postoje stvari koje bi trebali zadržati samo za sebe

Mnogi pacijenti prije dolaska ljekaru, zahvaljujući virtualnom doktoru Googleu, gotovo sami postave svoju dijagnozu i terapiju, stoga ne iznenađuje da postoje rečenice koje je zdravstvenim stručnjacima dosadilo slušati.

Ove 3 izjave svakako morate izbjegavati prilikom razgovora s ljekarom:

1. Guglala sam svoje simptome i mislim da moram napraviti baš taj test…

Iako neki doktori misle kako internet može pomoći ljudima u postizanju bolje informiranosti o svome zdravlju, stvarnost je da Google također može potaknuti nepotreban stres i anksioznost oko traženih simptoma.

Pacijenti vrlo često uzimaju u obzir najgori scenarij i time stvaraju nepotrebno paniku. Istina je da bilo koja internetska tražilica ne može zamijeniti profesionalni medicinski savjet.

Doktorima je cilj ostvariti partnerstvo sa svojim pacijentima kako bi zajedničkim snagama poboljšali zdravstveno stanje. Ako vam doktor ne preporuči određeni test ili lijek, on vam gotovo sigurno nije ni potreban, unatoč tome što internet tvrdi drugačije.

2. Trebam antibiotik…

Popiti tabletu kako bi nestali simptomi može zvučati jako primamljivo, ali antibiotici nisu lijek za sve. Za uobičajena stanja poput želučanih tegoba ili virusa ne prepisuje se antibiotik, dok određene bakterijske infekcije zahtijevaju liječenje antibiotikom.

Uzimanje antibiotika ako imamo virus neće biti učinkovito, a usput može izazvati potencijalno štetne popratne nuspojave. Pretjerano korištenje antibiotika može također stvoriti bakterije koje su otporne na liječenje i onda je ono otežano.

3. Bio sam na ovom lijeku, ali se ne mogu sjetiti zašto

Kada vam doktor prepiše lijek, važno je zapamtiti dozu, učestalost korištenja i svrhu tog lijeka. Pohranite informacije u svoj mobitel kako biste se sjetili bilo kojeg propisanog lijeka. Pacijenti bi trebali sarađivati sa svojim doktorom i farmaceutom kako bi što brže i uspješnije poboljšali svoje zdravstveno stanje. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,