Nedjelja, 16. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sve što trebate znati o prsnuću vodenjaka

Beba je u trbuhu ispunjena amnioskom tekućinom. Kad je vrijeme da beba dođe na svijet, vrećica pukne i tekućina iscuri, što zovemo prsnućem vodenjaka.

Iako većini trudnica vodenjak pukne tijekom poroda, to se može dogoditi i prije nego porođaj počne. Plodni ovoji mogu prsnuti na dva načina. Ako prsne donji pol vodenjaka, doći će isticanja veće količine plodne vode i ovu situaciju većina trudnica uglavnom lako prepozna, piše klokaonica.hr.

“Ako dođe do takozvanog visokog prsnuća vodenjaka (prsnuća plodnog ovoja visoko prema fundusu maternice), pojavljivat će se samo povremeno i oskudno vodenasta sekrecija. Bez obzira o kojem se obliku prsnuća vodenjaka radi, ono podrazumijeva da je započeo porod i da trebate krenuti prema rodilištu. Važno je napomenuti da trudnica može, ali i ne mora imati trudove. Trudnice često zbunjuje situacija prsnuća vodenjaka bez prisutnih trudova te one ostaju kod kuće čekajući trudove što je pogrešno”, objasnila je ginekologinja Senka Sabolović Rudman.

Kada pukne amniotička vrećica koja štiti bebu, mlaz čiste tekućine krene iz grlića maternice prema rodnici i to se zove prsnuće vodenjaka. Osjećaj je drugačiji za svaku ženu. Neke žene osjećaju samo jedva vidljiv iscjedak, neke pomisle da im je pobjegla mokraća, dok neke dožive i mlaz kao u holivudskim filmovima. Može isteći i do 600 do 800 mililitara amniotičke tekućine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje