Četvrtak, 24. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sedam ‘nevinih’ higijenskih navika koje mogu narušiti naše zdravlje

Te navike mogu izgledati sasvim nevino, ali su zapravo iznimno nehigijenske. I to je naučno dokazano.

1. Namakanje suđa u sudoperu

Sudoper je savršeno okruženje za bakterije. Kako biste izbjegli probleme sa želucem i crijevima, potrebno je oprati sudoper ne samo nakon pranja posuđa već i nakon što je bio u doticaju s ribom, sirovim mesom, mliječnim proizvodima i povrćem.

Preporuka je da se sudoper najmanje dvaput sedmično očisti s nekim dezinfekcijskim sredstvom. Ne zaboravite dezinfikovati i odvod.

2. Pranje ruku u vrućoj vodi

Neki istraživači kažu da temperatura vode ne utiče na ubijanje klica. Koliko vremena peremo ruke je puno bitnije. U 5 sekundi ne možete ništa očistiti, ali za 30 sekundi možete ubiti sve bakterije na rukama. Često pranje ruku u vrućoj vodi smanjuje zaštitne funkcije kože, a to može dovesti do iritacije ili dermatitisa.

3. Vježbanje sa šminkom

Ponekad trčimo iz ureda u teretanu i jednostavno nemamo vremena i za skidanje šminke.

Međutim, tokom treninga, naša koža treba disati i očistiti se. Ako nosite šminku, može doći do začepljenja pora, a također možete postati skloni raznim kožnim problemima.
4. Korištenje sušila za ruke

Činjenica da ne dodirujemo sušilicu s našim rukama je samo iluzija čistoće. U stvari, električno sušilo nije higijensko rješenje: ono naime ‘lovi’ puno bakterija i širi ih zračnim strujanjem.

I te bakterije mogu ući u kožu i tijelo. Papirnati ubrusi su učinkovitiji i čišći.

5. Rezanje mesa i povrća na istoj dasci

Mikrobiolog, Dr. Charles Gerba tvrdi da ploča za rezanje sadrži 200 puta više bakterija od WC daske. Nakon rezanja sirovog mesa, ploča je kontaminirana i trebali biste koristiti 2 različite daske za meso i za povrće.

6. Korištenje kancelarijskog aparata za kafu

Spremnik za kafu je prikladno okruženje za različite vrste bakterija. Više je klica na kancelarijskom aparatu za kavu nego u kupatilskom ormariću u vašem domu.

Kako biste zaštitili svoje zdravlje, operite spremnik što je češće moguće pomoću tople vode i deterdženta.

7. Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi

Ostavljanje mesa i ribe u zdjelici, izravno na stolu je štetno. Kako bi se spriječilo razmnožavanje mikroba, bolje je ostaviti meso i ribu da se odmrznu u frižideru. Potrebno ga je izvaditi iz vrećice ili ambalaže i staviti na tanjur kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije.

No, kada ste u žurbi, stručnjaci preporučuju dva načina odmrzavanja – hladnom vodom ili još bolje, u mikrovalnoj. (coolstyle.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,