Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poboljšajte krvnu sliku: Tri najvažnije namirnice u borbi protiv anemije

Preuzmite sliku

Popularno

Evo kako da poboljšajte krvnu sliku pravilnom ishranom.

Anemija nije bolest, ali može biti simptom neke ozbiljne bolesti, piše Rapid Home Remedies, a to svakako nije dobra vest. Ukoliko vaš doktor ne kaže da imate neki ozbiljniji oblik anemije koji se rješava isključivo medicinskom intervencijom, vaša anemija može biti uzrokovana pogrešnom ishranom. Možda imate manjak gvožđa, vitamina B12 ili folne kiseline. Nivo vaših krvnih zrnaca je opao i vaše tijelo ne dobija dovoljno kiseonika, a nizak hemoglobin koji prenosi kiseonik do nekih dijelova tijela može biti rizičan za vaše zdravlje.

Zato vašu ishranu obogatite sastojcima koji su prirodni lijekovi za anemiju.

1. Susam

Crno sjeme susama odličan je izvor gvožđa, a evo kako da susam upotrijebite u borbi protiv anemije.

Potopite kašičicu susama u vodu i ostavite da odstoji dva sata. Procijedite susam i izgnječite ga kako biste dobili pastu. Dodajte jednu kašičicu meda i dobro izmiješajte. Uzmite po kašiku ove paste dva puta dnevno.

2. Špinat

Samo pola šoljice špinata je sve što vam je potrebno da ojačate krv. Bogat je vitaminima A, B9, E, C, gvožđem, kalcijumom i beta karotenom. Uključite ovo povrće u vašu svakodnevnu ishranu, ali vodite računa da ga prokuhate jer ćete tako smanjiti nivo oksalne kiseline koja sprječava apsorpciju gvožđa.

– Špinat dodajte vašoj salati. Ako ga i inače koristite povećajte unos, a ako pomiješate i celer, brokule, kelj i potočarku dobićete zdrav i drugačiji dodatak vašem ručku.

– Prokuhajte pola šolje špinata u šolji vode, kako biste napravili supu. Dodajte vaše omiljene začine i ovu ukusnu supu jedinte dva puta dnevno.

– U čašu sa sokom od lišća špinata dodajte dvije kašičice meda. Ovaj sok pijte svakodnevno, narednih 40 dana.

3. Paradajz

Nije dovoljno samo imati dovoljno gvožđa, potrebno je i da ga vaše tijelo apsorbuje. Paradajz je odlično rješenje za bolju apsorpciju gvožđa. Bogat je vitaminom C i likopenom.

– Jedite svjež paradajz svakodnevno. Ubacite ga u salatu, sendviče, ili ga jednostavno jedite samostalno.

– Popijte čašu soka od paradajza barem jednom dnevno.

– Dodajte paradajz jelima koje pravite. (stvarukusa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje