Ponedjeljak, 25. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ove tri navike mogu da pogoršaju sezonsku alergiju

Ako imate problem sa sezonskim alergijama, dolazak proljeća će pokrenuti problem sa disajnim organima, crvenilo očiju i otečenost kapaka.

I dok pored lijekova postoji niz namirnica koje vam mogu ublažiti simptome, veoma je važno znati kako se treba ponašati tokom ovog perioda.

Šta bi trebalo da radite, a šta ne, otkriva certiikovan alergolog Nita Ogden za portal Well + good.

1. Skrivanje u zatvorenom prostoru 

Iako se možda čini da zadržavanje u unutrašnjem prostoru je savršeno mjesto da se izolujete od polena i drugih spoljašnjih alergena, postoje faktori koji takođe bi trebalo da budete svjesni. Stvari poput tepiha ili draperija mogu da sadrže alergene poput prašine i prljavštine godinama, i da stvaraju hronične simptome ili pogoršaju postojeće, objašnjava doktor Ogden. Takođe, skrivena buđ u domu može da izazove isto.

2. Trening na otvorenom 

Kako proljeće dođe, mnogi požele da imaju fizičke aktivnosti na otvorenom. Nažalost, trčanje, golf i boravak u bašti negativno će uticati na alergiju, odnosno pogoršaće simptome.
Ogden savjetuje da koristite zaštitu kao što su maska, rukavice, ili naočale kako biste se zaštitili od alergena. Uvijek perite ruke nakon izloženosti i, ako je moguće, istuširajte se, i pritom operite kosu i nježno isperite oči i kapke.

3. Odlaganje konzumacije lijekova 

Mnogi ljudi odbijaju da piju prepisane lijekove, sve do trenutka kada osete da moraju. Ako ne uzimate lijekove na vrijeme, već u trenutku kada se simptomi pogoršaju, ili ih uopšte ne uzimate, možete otežano da kontrolišete alergiju. (super žena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,