Srijeda, 19. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovaj moćan mineral pomaže u smanjenju umora i iscrpljenosti

Iako postoje brojni dodaci prehrani koji sadrže magnezij, najbolje ga je u tijelo unijeti hranom i vodom.

Ispunjavanje brojnih svakodnevnih obaveza izravno utiče na povećanje razine stresa i kod djece u školi i kod odraslih osoba. Postoje brojne tehnike i načini borbe protiv stresa, ali gotova svaka uključuje uzimanje magnezija, jednog od najvažnijih minerala koji sudjeluje u više od 350 procesa bitnih za pravilno funkcionisanje organizma.

Magnezij opušta mišiće, doprinosi normalnom radu nervnog sistema te normalnim psihološkim funkcijama, poput koncentracije, učenja, pamćenja i rasuđivanja.

Šta jesti i piti

Neki od ključnih uzročnika stresa su umor i iscrpljenost, koje s hladnijim danima i eventualnim prehladama, upalama ili ‘malom snagom’ donosi jesen. Upravo magnezij doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. On sudjeluje u staničnim reakcijama pri kojima se stvara energija pa su tako umor i iscrpljenost često posljedica nedovoljnog unosa magnezija u dnevnoj prehrani. Deficitom magnezija dolazi do brojnih problema u organizmu.

Uravnotežena i raznovrsna prehrana osmišljena je upravo s ciljem zadovoljavanja preporučenog dnevnog unosa vitamina i minerala i ostalih hranjivih tvari. Brojna istraživanja ukazuju na nedostatak magnezija u prehrani ljudi zapadne civilizacije.

Preporučena dnevna doza

Iako postoje brojni dodaci prehrani koji sadrže magnezij, najbolje ga je u tijelo unijeti pravilnom prehranom, što znači namirnicama koje su prirodno bogate magnezijem. Kada se konzumira magnezij koji je prirodno sadržan u mineralnoj vodi, on je tijelu na raspolaganju u svom prirodnom mediju. Drugim riječima, magnezij otopljen u vodi tijelo lakše apsorbuje, za razliku od nekih sintetskih dodataka prehrani koji mogu biti teže iskoristivi ili imati određene popratne učinke.

Pored vode koja sadrži magnezij, u hrani ga možete naći u zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i integralnim žitaricama. (zivim.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,