Subota, 26. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Osam stvari koje menstrualni ciklus može reći o vašem zdravlju

Za neke žene mensturacija znači nekoliko dana obilnog krvarenja i bolnih grčeva, dok druge jedva primijete da se nešto događa. Većina se pomiri sa sudbinom i tih se dana u mjesecu nosi s time najbolje što može. Ali ono što je vrlo važno jest obratiti pažnju na promjene u ciklusu koje mogu biti signal za ozbiljne probleme.

Naprimjer, jedno istraživanje pokazalo je kako je oko 40 posto žena s endometriozom posjetilo ginekologa 10 puta prije nego li im se postavi dijagnoza. U 10 posto slučajeva postavljanje dijagnoze trajalo je i do 15 godina.

Promjene u količini krvi, boji i učestalosti može biti indikacija za zdravstveni problem. Može značiti hormonalnu neravnotežu, stres, ali i da u vašem tijelu tinja karcinom.

Ovo je osam stvari na koje vas vaša menstruacija može upozoravati:

1. Hormonalni disbalans

Dr. Helen Webberley iz Oxford Online apoteke kazala je uobičajeno da žene imaju mjesečnicu svakih 21 do 35 dana.

“Ako vaši ciklusi nisu redovni, to bi mogao biti znak da su vam hormoni u neravnoteži što može dovesti do simptoma uobičajeno povezanih s PMS-om što može uključivati glavobolju, promjene raspoloženja, noćna znojenja, umor i debljanje.

Prema klinici Mayo, normalno je da žene tu i tamo zadesi nepravilno krvarenje. Tome može biti uzrok stres, gubitak kilograma, trudnoća ili pak ispijanje previše alkoholnih pića.

Ako ste zabrinuti zbog neredovnih mensturacija, posjetite ginekologa.

2. Problemi sa štitnjačom

Ovo je dijelom vezano uz hormonalnu neravnotežu.

Naime, štitna žlijezda luči hormone koji su potrebni za funkcioniranje čitavog organizma – uključujući rast, tjelesnu temperaturu i snagu mišića – stoga ako postoji problem sa štitnjačom, cijelo tijelo može biti pogođeno. Pretjerani rad štitnjače može potpuno zaustaviti menstruaciju.

Dr. Webberley dodaje: “Neredovni ciklusi mogu biti rezultat poremećenog rada štitnjače. To može dovesti do umora, debljanja, visokog holesterola i drugih simptoma.”

3. Problemi s težinom

Kao što smo gore spomenuli, višak kilograma ili pak prevelika mršavost, može dovesti do poremećaja hormona, što može rezultirati nepravilnim ciklusima. Deblje žene imaju veći rizik od policističnih jajnika koji nastaju kao posljedica povećane koncentracije muških spolnih hormona u tijelu.

“U nekim slučajevima, kod izgladnjivanja ili pretjerane tjelovježbe koja dovodi do gubitka kilograma, mjesečnice mogu potpuno izostati. Stoga je uredna mjesečnica dobar indikator zdrave tjelesne težine”, tvrdi dr. Webberley.

4. Ekstremni stres

Stres može također utjecati na redovnost mjesečnice. On ima velik utjecaj i na psihu, ali i na fizičko zdravlje.

“Prilikom stresnih situacija tijelo luči adrenalin koji može teško poremetiti ostale hormone i to u tolikoj mjeri da može spriječiti začeće. Ako vaša mjesečnica kasni, to može značiti da morate uzeti predah jer stres utječe i na opšte zdravlje”, savjetuje Dr. Webberley.

5. Endometrioza

Endometrioza je bolan poremećaj u kojem se endometrij ponaša abnormalno i raste izvan maternice na mjestima kao što su naprimjer jajovodi.

Samo tijelo ne može se riješiti tog tkiva koje izaziva strašne grčeve i probleme s menstruacijom, a može čak i potpuno zaustaviti mjesečnice.

Tačan uzrok stanja nije poznat, ali smatra se kako bi endometrioza mogla biti nasljedna ili nastati zbog vanjskih faktora – pa čak i prisustvo određenih toksina u okolišu mogu igrati ulogu u stvaranju endometrioze, tvrdi britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Endometrioza može uzrokovati bolne mjesečnice, bolne seksualne odnose i krvarenje između ciklusa, ali može i otežati začeće.

Stoga je vrlo važno primijetiti promjene u svom ciklusu i obavijestiti o tome vašeg ginekologa.

6. Neplodnost

I dok promjene ciklusa mogu biti male, mogu biti znak ozbiljnih problema. Neki problemi mogu ukazivati na probleme s plodnosti.

Naime, mjesečnica je važan dio procesa začeća. Ako ovulacijski ciklus nije pravilan, ženi će biti vrlo teško začeti.

Endometrioza i policistični jajnici mogu voditi k neplodnosti, kao i izrasline na zidu maternice i polipi, tvrdi Narendra Pisal, ginekologica iz klinike London Gynaecology.

Krvarenje tokom prosječne mjesečnice trebalo bi biti oko 80 ml, što je manje od pola šalice, ali neke žene krvare puno više. Ako mijenjate puno uložaka, koristite duplu zaštitu ili mijenjate zaštitu češće od svaka četiri sata možete postati anemični i svakako bi trebali posjetiti ljekara. A to biste trebale učiniti i ako se osjećate umornom i iscrpljenom.

7. Karcinom ili prekancerozne stanice

Obilne menstruacije mogu biti i znak puno ozbiljnije bolesti, pa čak i smrtonosne, poput raka maternice. Prema NHS-u, obilno krvarenje ili krvarenje između dvije mjesečnice može biti znak da imate rak. Krvarenje može biti oskudno praćeno vodenastim iscjetkom, a s vremenom može postati obilnije.

Većina žena kojima se dijagnosticira karcinom maternice prošle su menopauzu, stoga je svako vaginalno krvarenje neobično. Rizik od raka raste s godinama, kao i hormonalna neravnoteža i rizik od pretilosti. Žene koje imaju višak estrogena u organizmu će prije razviti bolest.

8. Rak mozga

Događa se rijetko, ali promjene u ciklusu mogu biti znak da imate rak mozga. Naime, najznačajnija endokrina žlijezda hipofiza koja je veličine graška i smještena duboko u koštanom tkivu na bazi mozga, proizvodi hormone i upravlja radom svih drugih žlijezda, uključujući štitnjaču, nadbubrežnu žlijezdu i jajnike.

Ako imate tumor na hipofizi, to može utjecati na to koliko hormona izlučuje kao i na reakciju tijela na te hormone.

Kako je menstrualni ciklus diktiran hormonima i jajnicima, ako postoji problem u “kontrolnom centru” učestalost pa čak i boja vaše mjesečnice može se promijeniti.

Stoga pratite sve promjene i javite ih svom ginekologu. (jutarnji)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje