Nedjelja, 16. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučno istraživanje: Jedna čaša alkohola vas deblja kao jedna vrećica čipsa

Izbacivanje alkohola iz svakodnevne upotrebe pomoći će vam da se riješite kilograma, riječi su naučnika.

Prema istraživanju Cancer Research UK, ako svakodnevno popijete veliku čašu vina, izbacivanje toga na jedan mjesec može vam uštedjeti gotovo 10.000 kalorija – to je četiri puta više od preporučenog dopuštenog dnevnog unosa kalorija za prosječnog čovjeka, piše 24sata.hr.

,,Alkohol je jedna od namirnica koja nije esencijalna za normalno funkcioniranje organizma, za razliku od hrane. Unos alkohola povezuje se s povećanjem rizika za razvitak niza nezaraznih hroničnih bolesti, a pretjerani unos alkohola ozbiljno oštećuje jetru, povezuje se s razvitkom raka probavnog sustava, kod žena s rakom dojke, te znatno pridonosi nepotrebnom dnevnom kalorijskom unosu. Naime, jedan gram alkohola sadrži 7 kalorija što bi značilo da i boca piva sadrži oko 200 kcal, a dva dcl vina sadrži oko 160 kcal”, objašnjavaju nutricionisti.

Alkohol vas može učiniti pospanima i iscrpljenima, a redovni unos alkohola može poremetiti vaš ritam spavanja, prema istraživanju Sveučilišta u Sussexu. Dr. Richard de Visser proveo je studiju s 857 odraslih Britanaca koji su se odrekli alkohola. Nakon mjesec dana bez alkohola, 62 posto ispitanika izjavilo je da bolje spavaju, manje hrču i jača im libido. Alkohol vas i dehidrira, što šteti i vašoj koži. Neki ljudi primjećuju da izaziva ispijenost lica. Zamjena alkohola s više vode pogodovat će vašem tenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,