Četvrtak, 24. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje potvrdilo: Korištenje dezodoransa može biti rizično za zdravlje

Većina nas svakog dana koristi dezodorans ni ne sluteći koje se opasnosti kriju u njemu.

Što je najgore, ne samo u njemu, već i u proizvodima poput šampona, sapuna, deterdženta, osvježivača zraka, sredstva za čišćenje…

Zbog teških mirisa stručnjaci upozoravaju na potencijalne rizike za zdravlje povezanih s Hemikalijama.

“Poteškoće s disanjem, napadaji astme, migrene, vrtoglavica, osip, gušenje, mučnina i niz drugi problema”, nabrojala je neke od tih zdravstvenih rizika profesorica Anne Steinemann sa Univerziteta u Melbourneu.

Steinemann je prošle godine provela istraživanje utjecaja dužoj izloženosti gore spomenutih proizvoda. Rezultati su pokazali da je 33 posto ispitanika imalo problema s migrenama i napadajima astme tokom korištenja mirisnih proizvoda poput osvježivača zraka i sredstava za čišćenje, piše Men's Health.

Ovo istraživanje nije jedino koje je potvrdilo vezu između proizvoda poput dezodoransa i zdravstvenih problema. Niz studija pokazao je da ftalati, spojevi koji se često koriste u sapunima i šamponima, mogu imati ozbiljne posljedice. “Ti spojevi su povezani s poremećajima muškog reproduktivnog sustava, a sumnja se i da utječu na neurorazvojne poremećaje”, rekla je profesorica Heather Patisaul sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Dodala je da, osim ftalata, i neki drugi spojevi utječu na lučenje testosterona što može uzrokovati gubitak energije, erektilne disfunkcije ili problema s izgradnjom ili zadržavanjem mišića. Jedna studija iz 2014. ukazuje na još opasnije posljedice stirena, hemikalije koja se nalazi i u proizvodima za osobnu njegu i kućanstvo, a koje može uzrokovati rak. Istraživanja na životinjama pokazala su povezanost stirena s rakom pluća, dojke, želuca i jetre.

Kako bi smanjili ove rizike i izloženost hemikalijama kupujte proizvode koje nemaju mirisa i koristiti alternative za čišćenje kućanstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,