Srijeda, 19. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

I stručnjaci potvrdili: Prirodni lijek protiv grlobolje, a nisu med i limun

Od meda i limuna do grgljanja slane vode – mnogo je prirodnih metoda koje koristimo za ublažavanje upale grla. Ali postoji nešto još bolje!

Sada stručnjaci imaju, kako kažu, najbolje rješenje za upaljeno grlo i promuklost. Vjerovali ili ne, riječ je o mahovini. Tačnije, islandskom lišaju, čiji čaj možete nabaviti u svakoj biljnoj apotevi, prenosi net.hr.

Službeno poznat kao “Cetraria islandica”, on obiluje brojnim mineralima – kalcijem, jodom, kalijem i fosforom, kao i različitim vitaminima. Najvažnije je to da svi oni imaju zaštitna i umirujuća svojstva za sluznicu grla.

Biljka pomaže smanjiti bol i zaustaviti razmnožavanje bakterija. Stručnjaci također vjeruju da je sigurnija od paracetamola, koji može biti “problematičan” i povećati rizik od oštećenja bubrega, jetre i srca kod djece.

U narodnoj se medicini islandski lišaj koristi još od 17. stoljeća, i to za olakšavanje dišnih i plućnih problema. Istraživanje je pokazalo kako je učinak za grlo još bolji ako se  kombinira s bijelim sljezom, koji na površinu grla djeluje kao balzam.

Sljez također značajno smanjuje učestalost kašlja. Njegovu učinkovitost prepoznala je i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je uvrstila bijeli sljez u svoju monografiju medicinskih biljaka.

Djeca i odrasli koji su imali upalu grla, a isprobali kombinaciju lišaja i sljeza, prijavili su drastično poboljšanje stanja – tačnije, njih 86 posto, piše Daily Mail.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,