Petak, 22. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Četiri štetne navike koje pogoršavaju žgaravicu

Imate problema sa žgaravicom? Onda se morate riješiti štetnih svakodnevnih navika koje ju pogoršavaju

Neugodan osjećaj žarenja u ždrijelu i u donjem dijelu prsišta nazivao žgaravicom. Ova tegoba muči mnoge, a nastaje kada se želučani sadržaj vrati u jednjak. Uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sustavu, a ponekad je jednostavno znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života.

U nastavku pogledajte koje svakodnevne navike pogoršavaju žgaravicu.

1. Jutarnja kafa na prazan želudac.

Okidač refluksa najčešće je neka hrana koja opušta sfinkter i zbog toga on ne može blokirati vraćanje želučane kiseline u jednjak. Među namirnicama koje to rade nalaze se pića s velikom količinom kofeina poput kafe koju nikako nemojte piti na prazan želudac

2. Ispijanje alkohola uz cigaretu. 

Alkohol i duhan također utječu na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan utjecaj na slinu. Točnije, uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline pa je zbog toga teže neutralizirati kiseline u želucu i natjerati ih da odu iz njega.

3. Prekomjerna konzumacija žvakaćih guma s pepermintom.

Pepermint ima jednak učinak kao i kofein, stoga biste trebali izbjegavati sve što u sebi sadrži ulje peperminta. Čaj, bomboni, razni deserti s okusom peperminta – izbjegnite ih i olakšajte si žgaravicu.

4. Mali noćni zalogaji.

Ako imate žgaravicu, nemojte jesti minimalno dva sata prije odlaska naspavanje i obavezno izbjegavajte jesti u kasne noće sate i potom se vratiti ukrevet. Naime, čim legnete želučane kiseline lakše nalaze put do vašeg jednjaka, a ako ste jeli prije spavanja onda će u vašem tijelu započeti proces probave što znači da ćete imati više kiseline u želucu. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,