Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bijes, anksioznost i perfekcionizam: Koje bolesti uzrokuju i kako si pomoći?

Način razmišljanja može značajno uticati na to kako se osjećaš, kao i odrediti brzinu kojom se oporavljaš od bolesti. Na primjer, istraživanja pokazuju da osjećaj bespomoćnosti sprječava potpuni i brzi oporavak od težih bolesti. Evo još nekoliko emotivnih stanja koja mogu utjecati na zdravlje uz savjete kako se s njima izboriti.

Bijes – uzrokuje bolest srca. Istraživači kažu da osobe sklone izljevima bijesa imaju uže arterije zbog stresa, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Šta treba učiniti? Ključna stvar je naučiti ispoljiti bijes prije nego što dostigne tačku vrenja. Probaj zapisivati ​​misli i osjećaje ili se obrati psihoterapeutu radi svladavanja tehnike kontrole bijesa.
Nauči pravilno izražavati svoju ljutnju

Perfekcionizam – uzrokuje kronične glavobolje. Studije pokazuju da perfekcionisti češće pate od kroničnih glavobolja i migrena, najvjerojatnije zbog stresa i anksioznosti kojoj su izloženi.

Šta treba učiniti? Analiziraj svoje nerealne ciljeve i kriterije. Mora li kuća zaista biti besprijekorno čista prije nego što dođu prijatelji? Svaki put kada pomisliš da nešto mora biti savršeno, zapitaj se bi li i “dovoljno dobro” bilo sasvim OK.

Anksioznost – uzrokuje probavne probleme. Istraživanja otkrivaju da su anksiozni ljudi skloni probavnim poremećajima, kao što je IBS (sindrom nervoznih crijeva) i ulcerativni kolitis.

Naučnici su uvjereni da su ovi problemi s probavom reakcija cijelog organizma na anksioznost.
Šta treba učiniti? Joga i meditacija mogu pomoći u ublažavanju brojnih stanja uzrokovanih anksioznošću, jer opuštaju i sprječavaju negativno razmišljanje. (zdravakrava.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje