Srijeda, 26. April 2017.
Preuzmite sliku

Zašto vozimo desnom stranom puta?

Da li ste se ikada zapitali zašto vozimo desnom stranom? Većina zemalja na svijetu vozi desnom stranom, dok manjina vozi lijevom stranom. Zašto je to tako?

Odgovor se razlikuje od zemlje do zemlje, ali uglavnom zavisi od istorije. U feudalnoj Evropi, ljudi su  pješačili i putovali lijevom stranom puta, zato što su većina bili dešnjaci te im je stoga bilo lakše da upotrijebe mač ili drugo oružje ako to zatreba. S obzirom da su nekada na putevima vrebale razne opasnosti, moralo se nositi oružje pri svakom dužem putovanju. Kao rezultat toga stvorio se običaj putovanja lijevom stranom.

Ali, onda su se desile dvije stvari koje su uticale da se ovaj običaj promjeni.

U Americi su se počela koristiti kola koja su vukla konji koje je vozač morao da udara bičem. S obzirom da je vozač bio dešnjak, bič je držao u desnoj ruci te mu je stoga bilo lakše da se vozi lijevom stranom, kako bi bolje upravljao kolima, a i kako ne bi slučajno bičem udario slučajnog prolaznika.

Istovremeno, u Evropi raste uticaj Napoleona. Napoleon Bonaparta je bio ljevoruk te mu je više odgovaralo da se vozi desnom stranom. Zato je i donio zakon o obavezi vožnje desnom stranom za cijelu vojsku. Kako je francuska vojska u to vrijeme osvojila veliki dio kontinentalne Evrope, zakon je počeo da važi u cijeloj Evropi.

Međutim, Velika Britanija se i dalje  pridržavala starog pravila vožnje lijevom stranom. Kako su vremenom Evropljani počeli da kolonizuju ostale kontinente tako su i širili svoje pravilo vožnje. Kolonije Velike Britanije su vozile lijevom stranom, dok su francuske i američke kolonije vozile desnom stranom.

U kasnijim godinama većina zemalja je prešla na desnu stranu, bilo zato da bi se usaglasili sa komšijama ili iz drugih praktičnih razloga. Zato i većina zemalja na svijetu vozi desnom stranom, ali izuzeci i dalje postoje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,