Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Za 24 sata obišao 12 zemalja i postavio novi svjetski rekord

Preuzmite sliku

Adam Leyton iz Velike Britanije uspio je da obori svjetski rekord i obiđe 12 zemalja za samo 24 sata.

Ovaj avanturista je svoje putovanje započeo u 7 sati ujutru iz njemačkog grada Perla ka Luksemburgu, da bi dalje nastavio kroz Belgiju, Holandiju, Dansku, Švedsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, a finalna destinacija mu je bila Austrija.

Leyton je čak, da bi ušao u Astriju prije isteka 24 sata, morao da trči posljednja dva kilometra kroz Mađarsku.

 • adam-leyton2
 • Da se otisne u ovu avanturu, Britanac je donio odluku u januaru, a ideju za ovo nesvakidašnje putovanje je dobio nakon što je saznao za prošlogodišnji podvig trojice muškaraca koji su oborili svjetski rekord obišavši najveći broj država u jednom danu.

  – Kad sam shvatio da je Malme od Kopenhagena udaljen samo 10 minuta vožnje vozom, sve kockice su se sklopile i shvatio sam da je moguće oboriti rekord – rekao je Leyton, a zatim je dodao:

  “Želio sam da na put krenem 23. juna, kada se održava referendum o ostanku u Evropskoj uniji, ali pošto se raspored vožnje u Evropi mijenja 10. juna, morao sam da krenem ranije”.

 • adam-leyton3
 • Izbor za početnu tačku putovanja je pao na Perl jer se nalazi u blizini Šengena u Luksemburgu. Trebalo mu je 74 minuta da bi obišao četiri zemlje: Njemačku, Luksemburg, Francusku i Belgiju, a nakon toga je avionom odletio u Amsterdam gdje je presjeo na avion za Kopenhagen. Odatle je vozom prešao Orezund most koji povezuje Kopenhagen sa švedskim Malmeom, da bi se vratio u Dansku i avionom nastavio put ka Varšavi. U Poljsku je stigao malo poslije 8 sati uveče. Putujući noćnim vozom od Varšave do Bratislave uspio je čak da odrijema dva sata.

  U 5.45 ujutru autobusom je krenuo ka Mađarskoj granici gdje je stigao u 6.38, što mu je dalo prostora da za samo 23 minuta pređe dva kilometra do austrijske granice i ispoštuje propise putovanja koji nalažu da se može putovati samo avionom, autobusom, vozom ili pješke.

  Leyton se odlučio na ovo putovanje da bi prikupio novac u dobrotvorne svrhe. Hiljadu funti koje je prikupio ovom prilikom proslijedio je organizaciji “Sands” koja pruža podršku ljudima kojima su bebe umrle nedugo nakon rođenja, piše Daily Mail. (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje