Utorak, 11. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vjerovalo se da tone, ali pacifičko ostrvo ipak raste

Pacifičko ostrvo Tuvalu, za koje se dugo smatralo da nestaje zbog porasta nivoa mora izazvanog klimatskim promjenama, zapravo raste, pokazuje novo australijsko istraživanje.

Istraživanje univerziteta Oakland ispitalo je promjene u geografiji devet atola Tuvalua i 101 grebena od 1971. do 2014. uz pomoć fotografija iz vazduha i satelitskih snimaka.

Utvrđeno je da je osam atola i gotovo tri četvrtine ostrva raslo tokom tog razdoblja povećavajući ukupnu površinu Tuvalua za 2,9 posto, iako se nivo mora povećava dvostruko u odnosu na globalni prosjek.

Koautor Paul Kench kaže da istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications dovodi u pitanje pretpostavke da će niska ostrva biti preplavljeni s porastom nivoa mora.

“Mi doživljavamo pacifičke atole kao statične kopnene formacije koje će biti naprosto preplavljene porastom nivoa mora, ali sve je više dokaza da su ta ostrva geološki dinamična i stalno se mijenjaju”.

“Zaključci studije možda su suprotni očekivanjima s obzirom na to da nivoi mora rastu u tom području tokom proteklih pola vijeka, ali dominantna promjena tokom tog razdoblja na Tuvaluu je bila širenje, a ne erozija”, kaže Kench.

Utvrđeno je da bi činioci poput obrazaca kretanja talasa i sedimenti koje nanose oluje mogli poništiti eroziju koju izazivaju porast nivoa mora.

Naučni tim iz Oklanda kaže da klimatske promjene ostaju jedna od glavnih prijetnji niskim ostrvima, ali dodaju da bi ovakva istraživanja trebalo da podstaknu na preispitivanje odgovora na taj problem.

Umjesto da zaključe da su njihovi domovi osuđeni na propast i da treba da gledaju kako da se usele u Australiju ili Novi Zeland, naučnici kažu da bi te zemlje trebalo da počnu da dugoročno planiraju ostanak.

“Na osnovu ovog istraživanja, previđamo značajno drugačiji razvoj za ostrvo Tuvalu tokom idućih sto godina u odnosu na ono što se uobičajeno očekuje”, kaže Kench.

Uvažavamo da održivost života počiva na brojnim činiocima, ali gubitak kopna biće malo vjerovatno faktor koji će izazvati depopulaciju Tuvalua, navodi se u istraživanju.

Naučnici predlažu seljenje stanovništva na veća ostrva i atole koji su se pokazali najstabilnijima i vjerovatno će rasti s porastom nivoa mora. (hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,