Srijeda, 16. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Viski od 1,2 miliona dolara obara sve rekorde

Dvije flaše ograničenog izdanja Macallan viskija koje su kreirane 1926. godine i sazrijevale 60 godina u buradi od chery drveta, aukcijski su prodate po cijeni od 1,2 miliona dolara, što je duplo više od procijenjene sume.

Nije samo njihovo godište učinilo da svijet shvati koliko su one posebne, već pakovanje. Ove flaše su dekorisane etiketama koje su kreirali umjetnici Sear Pieter Blajck i Valerio Adami.

Svaki dizajner bio je angažovan kako bi kreirao 12 etiketa ograničenog izdanja. Prvobitno, ove etikete bile su namijenjene kao ukras specijalnih poklon izdanja, a sada su se našle na listi najtraženijih izdanja u svijetu kolekcionara.

Flaše je prodao Le Clos, prodajni objekat u Dubai Airport, uz izjavu da su cijene ovih flaša kada su po prvi put lansirane bile 27.000 dolara. Posljednja flaša za koju se zna da je iz ove serije, aukcijski je prodata od Christie’s aukcijske kuće prije jedanaest godina, po cijeni od 75.000 dolara.

“Ovo su neke od najekskluzivnijih flaša koje su ikada proizvedene, zbog čega će ova ikonska prodaja biti pamćena i u godinama koje dolaze”, rekao je Jeff Circk, direktor prestiža Macallan brenda.

“Nevjerovatno su rijetke i teško se pronalaze za kupovinu, pa je ova prodaja pravim ljubiteljima i poznavaocima dala priliku da sebi poklone nešto sa pravom historijskom vrijednošću”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,