Utorak, 24. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Otvoren prvi evropski podvodni muzej (FOTO)

Ove sedmice otvoren prvi evropski podvodni muzej umjetnina; na španskim Lanzarotima. Britanski kipar Jason deCaires Taylor osmislio je misteriozni podvodni svijet.

Postava sadrži 300 radova koji su postavljeni u 12 instalacija. Kolekcija skulptura, koja se nalazi 14 metara ispod nivoa mora, postavljena je kroz posljednje dvije godine, prenosi Telegram.

Sve skulpture napravljene su od tzv. ph-neutralnih materijala koji ne zagađuju okoliš i privlače mnogobrojne podvodne vrste. Prvi eksponati postavljeni su u februaru 2016. godine. U muzeju tvrde kako su eksponati već posjetile brojne morske vrste, kao što su morski psi, jata barakuda i srdela, hobotnice, morske spužve i raže.

Formacija od 200 ljudi

U podvodnom muzeju izložen je zid, koji je dugačak 30 metara i težak 100 tona, ali i formacija od 200 ljudi. Zid je napravljen od industrijskih i organskih materijala. Autor kaže da zid nosi poruku kako je dijeljenje teritorija prirodnom svijetu potpuno nepoznata pojava. “Niti jedan zid ne može pregraditi okeane, zrak, klimu i divlji život na zemlji”, kaže.

Ljudi postavku mogu razgledati s ronilačkom opremom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje