Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Osuđen na 10 mjeseci, već 11 godina u zatvoru (VIDEO)

James Ward je kao 19-godišnjak osuđen na 10 na mjeseci zatvora zbog piromanije, no  u zatvoru je već 11 godina i to zbog zakona koji je ukinut još 2012. godine.

U Engleskoj i Walesu 2005. godine uveden je tzv. IPP zakon (imprisonment for public protection) koji podrazumijeva zatvaranje opasnih kriminalaca čija djela ne bi inače dobila visoku kaznu, ali se oni sami po sebi smatraju opasnima za društvo te se zbog toga drže u zatvoru i nakon odsluženja kazne.

Zakon je uveden većinom zbog seksualnih prijestupnika, a posebno povjerenstvo odlučivalo je koji od kriminalaca je stekao uslove za izlazak.

Sporni zakon je ukinut 2012. godine nakon što je utvrđeno da se zloupotrebljava i primjenjuje naveliko, čak i u slučajevima kada za to nije bilo potrebe. Trenutno se više od 4000 zatvorenika, čija je kazna odavno istekla, još uvijek nalazi iza rešetki, a među njima je i Ward.

Iako je utvrđeno da je Ward ispunio sve uslove za slobodu, on o njoj zasad i dalje samo sanja.

Rekli su mu: Samo se pristojno ponašaj, idi na  kurseve, a kad opet odeš pred sud pustit će te na slobodu. James je sve to napravio, ali rekli su mu da mora na još kurseva i da je prava šteta da se na njega troši proračunski novac kad bi mogao graditi novi život na slobodi – kazala je Wardova sestra April za Sky News.

Ona smatra da James nikada nije trebao biti zatvoren na temelju spornog zakona jer prestup nije bio dovoljno težak. April dodaje da su neki kursevi na koje su slali Jamesa, potpuno suludi.

Recimo, tečaj o štetnosti droga. James nikada nije bio zavisnik, ne znam zašto bi na to trebao trošiti vrijeme – kaže April.

Kaže da je dugogodišnja robija na njenom bratu ostavila ozbiljne mentalne i zdravstvene probleme.

April je uvjerena da James nikad nije dobio pravu priliku da dokaže kako nije opasan za društvo.

U pismu koje je poslao porodici James poručuje kako sve više gubi nadu da će ikada biti pušten.

Zatočen sam u ćeliji, u njoj su samo krevet, toalet i umivaonik. Mama, poludjet ću. Dosta mi je ovog mjesta – piše James.

Upravitelj zatvora Peter Clarke  kaže da je široko uvriježeno mišljenje da je IPP zakon pogrešan, piše Independent.

Neki zatvorenici su zaista opasni i trebali bi ostati iza rešetaka. Drugi, međutim, nisu prijetnja, ali i dalje ispaštaju zbog ovog zakona – kaže Clarke dodajući da se problem treba što prije riješiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,